Obiectivul Romaniei privind finantarea externa se ridica la 4,5 miliarde euro si pe langa eurobonduri va fi accesata finantare disponibila de la institutiile financiare internationale in valoare de aproximativ 1,5 miliarde euro.

In primul trimestru din 2016 ar urma sa fie emise obligatiuni locale in valoare de 14-16 miliarde lei, a anuntat saptamana trecuta MFP.  

In 2015, Romania a obtinut doua miliarde de dolari din vanzarea de eurobonduri pe 10 si 20 de ani si 36,4 miliarde de lei din obligatiuni interne.  

Romania beneficiaza de un rating Baa3 din partea Moody's si de BBB minus de la Standard & Poor's si Fitch.

MFP a programat imprumuturi de 4,56 miliarde de lei de la banci, in luna ianuarie 2016, din care 4,2 miliarde prin opt licitatii de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat, iar 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.  

Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.  

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza doua licitatii de certificate de trezorerie cu discont, una valoare de 800 de milioane de lei, pe 18 ianuarie, si o alta, de 1 miliard de lei, pe 25 ianuarie.  

De asemenea, vor fi organizate sase licitatii de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 2,4 miliarde lei, fiecare fiind urmata, a doua zi, de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni.  

In anul 2016, volumul total al imprumuturilor ce urmeaza a fi lansate de MFP pe piata interna prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, care este de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde lei), care urmeaza sa fie finantat in proportie de 50% de pe piata interna si 50% de pe cea externa, precum si de nivelul refinantarilor de titluri de stat scadente in 2016 denominate in lei si euro, care este in suma de circa 38 miliarde lei, din care circa 31 miliarde lei aferent emisiunilor denominat in lei si sapte miliarde lei emisiunilor denominate in euro.