"Prin exceptie de la prevederile art.2, 3 si 9 din prezenta ordonanta, contravaloarea achizitiilor de bunuri imobile si autovehicule se achita doar prin instrumente de plata fara numerar", se arata in document.

Aceasta prevedere este valabila atat pentru firme, cat si pentru populatie si cuprinde toate tipurile de imobil, precum si orice fel de autovehicul, indiferent daca este la prima vanzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind platile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic in numerar, precum si platile in numerar pe care poate sa le faca populatia catre firme.

Platile in numerar intre firme si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei

Documentul citat mai releva si faptul ca platile in numerar pe care le pot efectua firmele intre ele si catre persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, si va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plati intre persoanele fizice.

In prezent, plafoanele zilnice pentru platile in numerar intre firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei catre acelasi furnizor si de 10.000 de lei in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi pastrat.

Totodata, nu exista limitari legale pentru operatiunile cu numerar efectuate de alti operatori economici decat persoanele juridice, respectiv liber profesionisti, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale si alte entitati fara personalitate juridica sau intre operatorii economici si persoanele fizice pentru contravaloarea livrarii de bunuri si prestarii de servicii, dividende, cesiuni de creante, imprumuturi si alte forme de finantare. Incasarile si platile dintre persoanele fizice nu sunt, de asemenea, limitate in ceea ce priveste contravaloarea vanzarii de bunuri sau drepturi, imprumuturi etc.

Astfel, potrivit proiectului de ordonanta, citat de Mediafax, vor fi limitate la maxim 2.000 de lei platile in numerar efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica.

Limitarile sunt valabile si pentru platile si incasarile in numerar efectuate de operatorii economici catre persoane fizice, reprezentand plata contravalorii unor livrari de bunuri, sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituirile de imprumuturi sau alte finantari, respectiv pentru cesiuni de creante sau alte drepturi, acordarea de imprumuturi sau alte finantari.

Incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice vor fi supuse unui plafon maxim de 10.000 de lei pe tranzactie, prevedere nou introdusa.

De asemenea, incasarea in numerar de catre operatorii economici de la persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii a fost limitata la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana, in schimb platile catre persoanele fizice pentru achizitii de bunuri sau prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari trebuie sa se incadreze in limita a 2.000 lei de persoana.

"Masura privind diminuarea plafoanelor pentru platile in numerar a fost luata ca urmare a constatarii de catre organele fiscale a faptului ca in majoritatea schemelor fiscale evazioniste se fac plati in numerar, intrucat platile prin banca prezinta o trasabilitate care este evitata de astfel de persoane. Astfel, au fost inregistrate pierderi din veniturile bugetului de stat cauzate de rambursarile de TVA efectuate catre persoane care au facut plati in numerar, si-au dedus TVA, dar in amonte s-a constatat ca furnizorii care trebuiau sa plateasca TVA la buget au disparut", se arata in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta.

Conform jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, dreptul de deducere a TVA poate fi anulat numai in situatia in care se poate face dovada ca beneficiarul a stiut sau ar fi putut sa stie ca furnizorul este implicat intr-o frauda fiscala in domeniul TVA sau daca exista o practica abuziva menita sa conduca la obtinerea de avantaje fiscale.

Astfel, in cazul depasirii plafoanelor stabilite se aplica amenzi de 20% din suma incasata sau platita care depaseste plafonul pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei. Acordarea de catre operatorii economici a unor avantaje clientilor pentru efectuarea de plati in numerar se amendeaza cu sume cuprinse intre 3.000 de lei si 4.500 de lei.