Peste 100 dintre participantii la procesul colectiv s-au intalnit astazi cu avocatii pentru o ultima consultare si pentru creionarea strategiei.

"Vreau sa obtin o obligare a bancilor de catre instante sa inghete cursul de schimb intre francul elvetian si leu la acel curs din data cand s-a incheiat contractu”, spune Gheorghe Piperea, avocat.

Daca va obtine inghetarea cursului, cine a luat un credit in urma cu 6 ani si are o rata lunara de 1.000 de franci elvetieni, nu va mai plati 3.600 de lei la cursul de astazi, ci doar 2.120 de lei, la cursul din 16 noiembrie 2007.

Avocatii sustin ca bancile si-au pacalit cu buna stiinta clientii, pentru care evolutia francului era o necunoscuta.

“Cresterea si cu 100 la suta a ratei, pentru ca s-a dublat cursul de schimb, era un lucru completamente imprevizibil, in timp ce pentru banca era previzibil pentru ca de regula atunci cand vrei sa iti salvezi banii de la ruinare prin inflatie, investesti in depozitre in franci elvetieni sau in lingouri de aur”, explica Gheorghe Piperea.

Avocatul spune ca va inainta dosarul la Tribunal pe 20 ianuarie.

Practic ei incearca sa obtina in instanta acelasi lucru pe care proiectul de lege depus saptamana trecut de cativa parlamentari vrea sa il ofere tututor celor care au credite in valuta.