O treime (34%) dintre romanii de la oras afirma ca folosesc bancile pentru depozite pentru ca au incredere, in scadere de la 43% in 2006, potrivit Studiului National de Audienta (SNA) Focus realizat de Biroul Roman de Audit Transmedia (BRAT) printre persoane din mediul urban cu varste cuprinse intre 14 si 64 de ani.

Peste 70% dintre romani considera ca bancile sunt interesate mai degraba de beneficiile pe care le pot avea de la clienti, iar 37% declara ca apeleaza la imprumuturile de la banci daca nu reusesc sa faca rost de bani.

In perioada analizata, 2006-2013, perceptia romanilor a ramas constanta in ceea ce priveste economisirea banilor, respectiv 60% cred ca este important sa economiseasca bani in fiecare luna, insa doar 28% reusesc.

Ca tendinta la nivel de piata, numarul celor care au credite pentru bunuri de consum si pentru cumpararea de masini a scazut, potrivit studiului, astfel ca, daca 12% dintre romani detineau cel putin un credit de consum in 2011, procentajul s-a redus la 9% in prezent.

Totodata, intentia de a contracta un credit in acest an se situeaza la o treime fata de cifrele din 2006, in special in cazul imprumuturilor pentru cumpararea unei masini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale.

Cea mai mare scadere se inregistreaza la nivelul achizitiei de automobile, doar 1,5% dintre romani intentionand sa ia un credit pentru masina, fata de 5,1% in 2006.

In ceea ce priveste depozitele, doar 10% din locuitorii de la orase au economii in banca, fata de 13% in 2008.

Tot mai multi romani au inceput sa acorde o importanta din ce in ce mai mare comisioanelor percepute de banci, un milion de persoane considerand comisioanele ca fiind al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea bancii la care urmeaza sa-si deschida un depozit.

Primul criteriu ramane dobanda acordata la alegerea bancii, desi procentajul celor care cred ca dobanzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante s-a redus la 22%, de la 33% in 2006.

Pe de alta parte, se remarca o crestere pe segmentul conturilor curente, pe fondul incasarii de catre tot mai multe persoane a salariului pe card. In prezent, 29,8% dintre romani detin un cont curent in lei, iar 25,5% isi incaseaza salariul pe card.