Poate tocmai din această cauză a ajuns subiect de pariuri, iar cei care ghicesc evoluţia indicelui pot recupera măcar o parte din majorarea ratelor. Reprezentanţii BNR sunt însă de părere că un asemenea pariu este total deplasat.

Indicele ROBOR la 3 luni este cel mai mare coşmar pentru un român cu un credit în lei. Acesta a crescut în doar 13 zile, de la 3.35 la 3.42%.

Femeie: “A ajuns la un nivel cumplit de mare.”
Reporter: “Aveti rude care au astfel de credite?”
Femeie: “Da, sunt disperaţi că au crescut ratele de nu mai au cu ce plăti.”

Culmea este că sunt deja români care s-ar bucura dacă până la finalul lunii indicele ROBOR ar ajunge la 3.5. O casă de pariuri a stabilit o cotă de câştig pentru această predicţie.

Cătălin Moise, directorul de marketing al unei case de pariuri din România: “Pariul e disponibil din 12 iulie, le oferim posibilitatea să joace pe evoluţia indicelui ROBOR pentru final de iulie sau la finalul anului.”

Un câştig şi mai mare ar putea obţine cei care se încumetă să parieze că indicele ROBOR va ajunge la 4 puncte până la finalul anului, ceea ce ar fi un dezastru pentru cei împrumutaţi în lei.

Vestea nu a fost primită bine de reprezentanţii BNR.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: ”Înţeleg că pentru dânşii ROBORul a ajuns un fel de sport naţional. E o abordare uşor deplasată, dacă nu chiar foarte deplasată. Sper să nu se ajungă într-un moment penibil în care comentariile noastre despre ROBOR să fie considerate că influenţează evoluţia pariurilor. Ar fi penibil. Dar pe de altă parte, poate cunoştinţele oamenilor despre ROBOR se vor îmbogăţi”.

Indicele ROBOR reprezintă dobânda la care băncile se împrumuta între ele şi depinde în primul rând de aşteptările legate de inflaţie. Pe termen scurt e influenţat şi de lichidităţile existente în piaţă. În martie 1997 ROBOR a atins cel mai mare nivel din istorie, de 226%.