Declaratia sefului ANAF vine in contextul in care ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a declarat ca ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanti fiscali care sa-I ajute pe romani sa-si intocmeasca dosarele fiscale, dupa modificarea Codului Fiscal. Potrivit acestuia, un consultant ar putea sa asiste, in medie, 200 de gospodarii.

”Din punct de vedere al legislatiei, in momentul de fata, un inspector fiscal nu poate sa fie si consultant fiscal. Ar fi un conflict de interese, conform Statutului functionarului public”, a declarat Bogdan Stan, la Palatul Victoria, dupa ce ministrul Finantelor afirmase ca pentru impozitul pe gospodarii s-ar putea apela la ANAF, informeaza News.ro.

In acest sens, Stan a tinut sa precizeze ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala are si un deficit mare de personal.

”ANAF are in momentul de fata 25.000 de angajati. Suntem subdimensionati cu 3.000. Practic, prin HG prin care functionam, avem alocate 28.000 de posturi”, a aratat Stan, precizand ca spera ca la rectificarea bugetara aceste 3.000 de posturi sa fie deblocate.

Guvernul intentioneaza sa introduca, de la 1 ianuarie 2018, doar doua rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei si de 10% peste acest nivel, iar declaratiile fiscale vor fi facute pentru veniturile globale de catre consultanti platiti din bani publici, potrivit ministrului Finantelor, Viorel Stefan. Guvernul va extinde si cotele dedictibile, cele mai mari fiind pentru familiile cu copii.

"Cu siguranta nu vorbim decat de doua cote de impozitare: zece si zero. Astazi avem 16% si avem zero la pensiile sub 2.000 de lei", a spus Viorel Stefan, miercuri seara, la Antena 3.

Guvernul spera ca prin acest nou sistem sa largeasca baza de impozitare, desi legislatia actuala obliga contribuabilii sa declare toate veniturile.

Legea va introduce si conceptul de gospodarie definita fiscal, pentru care se vor face declaratiile fiscale de catre un consultant.

"Consultantul fiscal este medicul gospodariei fiscale. El va fi profesie liberala, va beneficia de un onorariu de angajament din partea Ministerului Finantelor, asa cum medicul primeste plata de la Casa de Sanatate. Acest consultant fiscal va fi platit de catre Ministerul Finantelor in functie de cate gospodarii are inregistrate. Acest consultant fiscal va completa declaratia fiscala pentru gospodaria respectiva, el fiind foarte bun cunoscator al legii", a explicat Stefan, spunand ca onorariul acestora va fi "suficient de tentant".

Gospodaria fiscala se poate constitui din mai multe persoane indiferent daca sunt sau nu rude, care au un singur reprezentant in raport cu Fiscul, potrivit proiectului PSD.