"Ungaria este cea mai slaba veriga", din cauza indatorarii externe, cea mai ridicata din regiune, precum si a fundamentelor macroeconomice mai slabe decat cele ale vecinilor, a declarat analistul RGE Jelena Vukotic, intr-un interviu pentru un blog al Concorde Fund Management, preluat de publicatia ungara Portfolio.

De asemenea, bancile din Ungaria depind puternic de institutiile de credit din zona euro si de stabilitatea uniunii monetare, a adaugat Vukotic. 

Cealalta veriga slaba este Romania, a spus analistul, notand ca principala diferenta consta in faptul ca guvernul roman este aparent serios in privinta incheierii unui acord cu FMI si probabil va reinnoi actuala intelegere, care expira in martie. 

"In situatii turbulente, (acordul cu FMI, n.r.) ofera cea mai puternica asigurare pentru investitorii care au in vizor si Romania. Contrar acestei situatii, executivul ungar nu are nicio intentie notabila de a ajunge la o intelegere cu Fondul, asumandu-si astfel un risc major, intrucat intr-un context in care increderea la nivel global se poate deteriora rapid si puternic, Ungaria ar putea sa fie prima tara din care capitalul strain se retrage", a spus analistul RGE. 

Firma RGE, condusa de reputatul economist Nouriel Roubini, a fost criticata la inceputul saptamanii de Ministerul Economiei de la Budapesta pentru ca ar fi cauzat deprecierea forintului printr-o recomandare de vanzare catre clienti.  RGE s-a aparat afirmand ca deprecierea mondei ungare, in jurul pragului psihologic de 300 de forinti pentru un euro, ar fi fost cauzata de comentarii ale ministrului Economiei. Acesta a indicat, in comentarii aparute in presa, ca ar prefera un forint mai slab. Matolcsy este considerat favorit pentru preluarea conducerii bancii centrale in martie.