"Perspectiva stabila echilibreaza riscurile prezentate de schimbarile recente ale Codului Fiscal la adresa consolidarii finantelor publice, cu ceea ce vedem ca perspectiva de crestere relativ robusta pentru Romania", a spus Sakhuja, transmite Agerpres.

Despre impactul noului Cod Fiscal asupra perspectivei de rating, in cazul in care este aprobat si intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, Aarti Sakhuja a spus: "Modificarile propuse, in cazul in care sunt puse in aplicare, sunt de natura sa ne determine sa ne revizuim previziunile referitoare la consolidarea finantelor publice generale. Cu toate acestea, va trebui sa tinem cont de orice masuri de compensare pentru a cuantifica deplin impactul cu privire la deficitul public". 

Despre intrarea in zona euro, S&P spune ca Romania ar putea adera in 2019, daca va indeplini criteriile cerute si va intra in Mecanismul Ratelor de Schimb (ERM-II) pana in 2017. 

De asemenea, analistul Standard&Poor's sustine ca Romania este mai vulnerabila in fata unei incetiniri a economiei in Uniunea Europeana, o destinatie importanta pentru exporturile romanesti, decat a evenimentelor din Grecia. 

Standard&Poor's este una dintre cele trei mari agentii internationale de evaluare financiara, iar Romania beneficiaza, din 2014, de calificativul 'BBB minus/A-3', pentru datoriile pe termen lung si scurt in valuta si moneda locala, din partea agentiei.

'BBB minus' este primul calificativ din categoria investment grade, recomandat pentru investitii.