Cele mai mari salarii dintre cele date vineri publicitatii sunt in Ministerul Economiei. De exemplu, consilierul personal al lui Adriean Videanu ia de cinci ori mai mult decat acesta, care are o leafa de 5.300 de lei.

Angajatul ministrului, desi in acte are numai 2.000 de lei, aduna pana la finalul lunii in jur de 5.000 de euro pentru ca participa in consilii de administratie sau in diverse comisii de privatizare.

Ministrul, fiind expus public, nu risca sa primeasca venituri din alta parte. Dar la nivelul secretarilor de stat si al directorilor din ministere, intotdeauna se gasesc solutii prin care ei castiga mai multi bani decat ministrul.

Un scenariu asemanator se deruleaza si in Ministerul Administratiei si Internelor. Aici, un angajat civil ia luna de luna peste 13.000 de lei, in timp ce un sef de serviciu sau consilierul ministrului castiga mai mult ca Vasile Blaga.

"Nu este in regula, in primul rand, sa ai asemenea salarii fata de partea de executie a ministerelor. E o tendinta a ministrilor de a incarca aparatul ministerelor cu apropiati politici", spune Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici.

La asta se adauga miile de salariati intrati in sistem in ultima vreme. Cei mai multi si-au gasit posturi in MAI si Finante. Asta a facut ca statul sa isi dubleze in patru ani cheltuielile cu personalul aparatului central, depasind 11 miliarde de euro.

Ministerul Turismului si cel al Sanatatii au publicat la randul lor liste similare. In aceste institutii, insa, salariile sunt mai putin scandaloase.

Citeste si:
MAI a publicat salariile: Un civil si secretarii de stat castiga de doua ori mai mult ca ministrul
Patru din cinci secretari de stat din Economie castiga de trei ori cat Videanu