Cele 15 procente inseamna 150 de lei in plus la o leafa de 1000 de lei si 300, la 2000 de lei. Daca legea privind majorarile va fi adoptata in mai, primele salarii crescute vor intra in conturile bugetarilor din iunie. Aceasta masura costa guvernul doua miliarde de lei, adica 470 de milioane de euro.

Presedintele Traian Basescu spune ca nu este vorba de un cadou electoral, desi alegerile locale vor fi organizate in aceeasi luna iunie. Dupa trei ani de austeritate, este foarte greu sa convingi omul sa te voteze, spune seful statului.

"Este o restituire a ceea ce presedintele Basescu in mod abuziv le-a luat oamenilor. Se restituie ceva acolo ca sa inteleaga toata lumea suta de lei pe care o mai dadea un inaintas de-al domnului Basescu inainte de 89'", a spys presedintele PSD, Victor Ponta.

De aceasta crestere vor beneficia 1,2 milioane de bugetari. Cat despre reducerea CAS-urilor cu 5% procente, masura a fost amanata pentu o perioada nedefinita.

"Efectele benefice pentru economie ar fi mai mari daca ar avea loc o scadere a contributiilor sociale pentru companii", crede Sorin Pislaru, redactor sef Ziarul Financiar.

Spre deosebire de noi, vecinii bulgari au hotarat sa taie din taxe, pentru a ajuta economia. Ministrul bulgar de finante a anuntat recent ca vrea sa reduca nivelul TVA de la 20 la 18%.

Guvernul prefera majorarea salariilor in locul reducerii CAS-ului pentru ca astfel ar incuraja consumul. Dar nu este exclus ca bugetarii sa economiseasca banii primiti in plus ori sa-si achite datoriile, in loc sa-i cheltuiasca in magazine, pentru a-l impulsiona.

Legea spune ca lefurile nu pot fi majorate cu mai putin de 180 de zile inainte de incetarea mandatului guvernului. Acest termen ar fi dupa alegerile parlamentare din noiembrie, asa ca executivul va trebui sa adopte o hotarare cel tarziu pana la sfarsitul lunii mai.

Presedintele Basescu, in Parlament: De la 1 iunie trebuie sa reintregim salariile bugetarilor. Redeschideti mineritul care a devenit rentabil VIDEO