In timp ce salariul anual pe 2015 al presedintelui BCE se ridica la 386.000 de euro, belgianul Jan Smets a fost recompensat cu 480.000 de euro, de aproape sase ori mai mult decat ultimul clasat in topul celor mai bine platiti guvernatori ai bancilor centrale din zona euro, lituanianul Vitas Vasiliauskas, scrie Agerpres.

Calculele Bloomberg mai arata ca nu exista o corelatie directa intre salariul guvernatorului si marimea economiei. Economia Germaniei este de aproape opt ori mai mare decat cea a Belgiei dar cu toate acestea Jan Smets a castigat in 2015 cu 10% mai mult decat presedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

De asemenea, Ciprul, una din cele mai mici economii din zona euro, i-a acordat guvernatorului Bancii sale centrale un salariu mai mare decat cel platit de Spania, a patra mare economie din zona euro. In plus, desi Luxemburg este una din cele mai bogate tari din zona euro in termeni de PIB pe cap de locuitor, guvernatorul Bancii centrale din Luxemburg, Gaston Reinesch, a primit in 2015 un salariu de 181.000 euro, mai mic decat cel de care au beneficiat omologii sai din Cipru, Grecia sau Slovacia.

Situatia este similara in afara zonei euro. In timp ce guvernatorul Bancii Angliei castiga 480.000 de lire sterline (599.000 de dolari) plus alocatie pentru locuinta, omologul sau din SUA, Janet Yellen, a castigat anul trecut 199.700 dolari iar salariul anual al guvernatorului Bancii Nationale a Elvetiei, Thomas Jordan, a fost de 876.500 de franci elvetieni (867.000 de dolari) la care se adauga un permis anual de calatorie cu trenul.

Cu toate acestea, recompensele de care beneficiaza guvernatorii bancilor centrale sunt mici in comparatie cu cele ale directorilor de banci comerciale. De exemplu, CEO-ul de la Deutsche Bank AG, John Cryan, a castigat anul trecut 1,9 milioane de euro in timp ce omologul sau de la BNP Paribas SA, Jean-Laurent Bonnafe, a primi tun pachet total de 3,5 milioane de euro.

In Romania, Mugur Isarescu, si-a facut public salariul, in luna august, pentru prima data in ultimii ani. Astfel, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei obtine un venit net lunar de 61.203 lei (13.601 euro), adica de patru ori mai mult decat presedintele si premierul tarii.

"Va prezint salariul net si indemnizatia de conducere care revin guvernatorului: salariul net lunar este de 42.727 lei, iar indemnizatia lunara pentru functia de presedinte al Consiliului de Administratie este de 18.476 lei. Astfel, venitul net lunar total este de 61.203 lei (13.601 euro, la un curs de 4,5 lei/euro)", a explicat guvernatorul, in luna august.