"Nu sunt fanul ideii ca trebuie sa asiguram prosperitatea unor investitori in Romania ca altfel nu vin si sa suportam noi, consumatori romani, niste preturi mai mari, oferindu-le lor niste marje mai mari de profit. Cred ca atunci cand elimini barierele, cand creste concurenta, asta impinge toti actorii sa inoveze, sa se zbata, dar daca le garantezi profitul, se lenevesc", a spus Chiritoiu, citat de Mediafax, in replica la o interventie a presedintelui executiv al Asociatiei Romane a Bancilor, Florin Danescu.

Chiritoiu s-a aratat chiar optimist ca, dupa ce vor trece alegerile prezidentale, Parlamentul va adopta proiectul de lege privind limitarea comisioanelor interbancare aplicate la tranzactiile cu cardul.

Presedintele ARB declarase anterior ca piata bancara din Romania este in concurenta cu celelalte piete bancare din Europa si orice standardizare sau uniformizare a costurilor inainte ca aceasta sa fie implementata la nivelul UE ar putea determina actionarii sa fie interesati de a dezvolta afacerile in alte state.

"Oarecum laudabil, cu toate ca Romania are o experienta mai mica decat alte tari din comunitatea europeana, cateodata se grabeste sa preia anumite reglementari mai repede decat ceilalti. Poate fi cu adevarat laudabil, dar suprapuse poate pe o experienta mai mica, poate pe o nevoie de investitori mai mare decat celelalte tari, s-ar putea sa cream pana la urma o diferenta de competitivitate", a spus Danescu.

El a punctat ca la nivel bancar sunt destul de multe initiative legislative europene preluate de catre Romania pentru implementare mai repede decat alte state, fiind modificate pe alocuri, ceea ce conduce "oarecum la un teren concurential, poate nu in avantajul nostru, pentru cei care lupta pentru piete".

"Eu cred ca planul de tara este evident pentru toata lumea - reducerea gap-ului intre Romania si celelalte tari din punct de vedere al PIB-ului la nivel sintetic, dar din punct de vedere al pietelor in general si al felului in care te intorci la consumator, prin avantajele pe care le creezi in economie. De aceea, cred ca trebuie cantarite extrem de atent felul in care reglementam, chiar daca el este corect", a mai spus Danescu.

Presedintele ARB afirma ca si industria bancara romaneasca trebuie pusa in concurenta cu celelalte industrii bancare europene, pentru ca actionarul se uita foarte mult in ultimul timp la perceptia pietelor fata de investitor si o foarte mare parte din decizia lui de a investi este in functie de perceptia pietelor.