Oficialul BNR a explicat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca desi tranzactia a fost finalizata, deponentii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia incepand de luni, intrucat angajatii Marfin Bank trebuie sa preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnaturi ale clientilor.

Cinteza a aratat ca pentru deponentii care doresc sa-si mentina depunerile pana la scadenta se vor pastra termenii de dobanda negociati la constituire, iar depozitele vor fi remunerate si pentru perioada in care Bank of Cyprus a fost inchisa.

Reporter: Domnule Director, s-a tot dezbatut cu privire la raporturile dintre BNR si sucursala Bank of Cyprus. In ce masura cazul a reprezentat o problema pentru BNR?

Nicolae Cinteza: Da. Legal era o problema a autoritatii de supraveghere din Cipru. Nu puteam insa ramane indiferenti fata de cei care aveau credite si depozite la aceasta sucursala. Era vorba de mesajul care s-ar fi transmis in piata, cu riscuri majore de afectare a increderii in banci si a stabilitatii sistemului bancar.

Rep: Spuneti, implicit, ca Banca Nationala a Romaniei s-a implicat in modul de solutionare a acestei probleme?

N.C.: Incepand cu 30 martie am fost permanent in contact cu autoritatea de supraveghere din Cipru, cu Autoritatea Bancara Europeana, Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si FMI. Totul a decurs perfect.

Rep: Si in ce a constat rolul Bancii Nationale a Romaniei?

N.C : A fost o tranzactie comerciala intre doua banci. Din acest punct de vedere rolul nostru a fost, potrivit competentelor legale, doar de evaluare a impactului pe care il are transferul asupra situatiei prudentiale a Marfin Bank (Romania), fara a intra in latura pur comerciala a tranzactiei. Am fost consultati permanent asupra termenilor tranzactiei pentru a evalua impactul.

In final, s-a ajuns la o solutie care rezolva problema clientilor Bank of Cyprus si nu a afectat absolut deloc Marfin Bank Romania. Dimpotriva. Tranzactia prevede o majorare a capitalului acesteia cu 20 milioane euro. Indicatorul de solvabilitate va fi de peste doua ori mai mare decat minimul cerut de reglementare.

Cititi continuarea interviului pe www.mediafax.ro.