Soros nu mai face nici macar ceea ce lumea se asteapta de la el

Supranumit "Omul care a invins Banca Angliei", dupa ce intr-o singura zi din 1992 a facut un profit de un miliard de dolari mizand impotriva lirei sterline, Soros a declarat intr-un interviu pentru Newsweek: "In vremuri ca acestea supravietuirea e cel mai important lucru. Europa se confunda cu o cufundare in haos si conflicte, iar in Statele Unite revoltele populare ar putea duce la reducerea dramatica a libertatilor civile".

Miliardarul nu a vorbit despre plasamentele sale, dar persoane care il cunosc spun ca promoveaza investitiile pe termen lung in companii solide, pastrarea de lichiditati si evitarea aurului. 

Soros nu mai face nici macar ceea ce lumea se asteapta de la el: sa speculeze o moneda slaba: euro sau chiar dolarul SUA. Mai mult, el sustine moneda unica europeana public si chiar a cumparat obligatiuni europene de circa doua miliarde de dolari, mai ales italiene. 

Mai ingrijorat ca nu va supravietui decat ca nu va mai raman bogat

Marele speculator pare sa se fi inmuiat, scrie Newsweek. Stand in biroul sau din New York, inainte de a pleca la Forumul Economic Mondial de la Davos, Soros este mai ingrijorat sa supravietuiasca decat sa ramana bogat. 

"In astfel de momente, supravietuirea este cel mai important lucru", spune Soros.

Nu este doar timpul pentru protejarera activelor. Este momentul pentru oprirea unui dezastru. Dupa cum vede situatia miliardarul american, lumea se indreapta catre una din cele mai periculoase perioade din istoria moderna - o perioada a "raului".

S-ar putea chiar prabusi intregul sistem economic mondial

"Situatia este una dintre cele mai dificile si mai serioase pe care le-am intalnit eu in cariera. Ne confruntam cu momente extrem de dificile, comparabile din multe puncte de vedere cu Marea Depresiune din anii '30. Cel mai optimist scenariu este un climat de deflatie. Cel mai pesimist este prabusirea sistemului financiar", a spus el. 

Criza economica de acum este la fel de semnificativa si imprevizibila precum caderea comunismului. 

"Colapsul sistemului sovietic a fost un eveniment extraordinar si ne confruntam acum cu ceva similar in lumea dezvoltata, fara sa ne dam seama ce se intampla de fapt", a declarat George Soros.  Aceasta decredibilizare a ideii pietelor eficiente, rationale, care se reglementeaza singure pentru a evita dezastrul, "este comparabila cu prabusirea marxismului ca sistem politic", afirma miliardarul.  

Pentru multa lume, faptul ca Soros tine predici despre "rau" este amuzant, potrivit Newsweek. Este un investitor care a profitat enorm de pe urma ideii ca piata sau, in cazul lui, un investitor are o forta mai mare decat guvernele nationale. Soros a fost catalogat drept "inutil, neproductiv sau imoral". Fostul premier al Malaeziei Mahathir Mohamad l-a numit chiar "criminal" si "cretin".  "Dupa ce a profitat de pe urma pietelor nereglementate, Soros vrea acum sa ne mantuiasca de ele", scrie Newsweek.

De unde vine raza de speranta

La Davos, Soros va critica liderii europeni pentru ca stiu numai cum sa calmeze pietele financiare si nu cum sa ofere solutii.  "Daca Merkel si Sarkozy spera ca salvarea Europei va veni din afara se inseala. Am fost recent in China si statul asiatic nu va veni in ajutorul europenilor", a spus el. In pofida tutror problemelor, investitorul considera ca euro va supravietui, insa la limita. O raza de speranta la nivel mondial in acest an vine din partea pietelor emergente, cu transformarile din Orientul Mijlociu, Africa si chiar Rusia, considera Soros.

5000 de soldati si politisti pazesc 2400 de participanti la Forumul economic de la Davos

Pe cer patruleaza avioanele de lupta. Aceasta formidabila desfasurare de forte - ca si amenintarea avalanselor - nu-i descurajeaza, insa, pe adeptii miscarii "Ocupati Forumul economic". Printre hotelurile de lux si aproape de cordoanele de securitate, manifestantii si-au construit ... iglu-uri. Mesajul lor: "Nu-i lasati sa decida pentru voi".

"Punem acest slogan nu doar in fata lor, in fata celor auto-proclamati lideri mondiali, ci si in fata celorlatii 99%", a declarat unul dintre protestatari. Adica imensa majoritate a celor care n-au legatura cu procentul singular reprezentat de marii bogati ai lumii, cei care fac jocurile la nivel global.

Printre cei 2.400 de participanti care, timp de cinci zile, vor dezbate situatia lumii, se numara 40 de sefi de stat si de guvern, precum si inalti reprezentanti ai Bancilor Centrale din aproximativ 20 de tari, scrie Mediafax.