S&P a coborat vineri ratingul Spaniei cu doua trepte, de la "A" la "BBB+", din cauza situatiei finantelor publice si recesiunii economice. De la inceputul anului, agentia a retrogradat ratingul Spaniei cu patru trepte. 

Decizia de la finalul saptamanii are implicatii negative pentru toate bancile spaniole cu rating mai bun sau similar cu cel al tarii, precum si pentru institutiile de credit care au primit sau ar putea primi sprijin de la guvern. 

Santander, cea mai mare banca spaniola, are acum ratingul "A-", cu perspectiva negativa, de la "A+", iar S&P a retrogradat totodata mai multe subsidiare ale grupului. 

Agentia a coborat de asemenea calificativul Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), a doua mare banca din Spania, de la "A" la "BBB+", cu perspectva negativa. 

Economia Spanei este in cea de-a doua runda de recesiune din ultimii trei ani, dupa contractii de cate 0,3% in ultimele doua trimestre incheiate, potrivit datelor anuntate luni de institutul de statistica de la Madrid. 

Somajul din Spania a crescut in martie la 24,4%, maximul ultimilor 19 ani, in timp ce somajul in randul tinerilor este de circa 50%.