"In limita plafonului stabilit, Ministerul Finantelor Publice va proceda la emisiuni de titluri de stat pe numele B.R.D. Groupe Societe Generale de valori nominale totale egale cu valorile totale ale despagubirilor", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de hotarare de Guvern privind aprobarea elementelor tehnice pentru despagubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnatiuni - CEC in vederea cumpararii de autoturisme, document citat de Mediafax.

Sumele vor fi compuse din valorile totale ale despagubirilor calculate cu raportare la perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 1990 si 31 decembrie 2013 pentru deponentii care au depus bani la CEC inainte de 1 ianuarie 1990, totalul valorii despagubirilor raportate la perioada cuprinsa intre data efectuarii depunerii pana la data de finele anului trecut pentru cei care au efectuat depuneri intre 1 ianuarie 1990 si 15 februarie 1992, precum si totalul despagubirilor stabilite prin hotarari judecatoresti executorii, care n-au putut fi aplicate din cauza neconcordantei legislative.

In primele doua cazuri, sumele sunt calculate de BRD prin indexarea sumelor transferate de la CEC astfel: din suma transferata se va deduce dobanda legala bonificata de CEC pe durata in care a fost acordata, valoarea rezultata se indexeaza cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, ulterior deducandu-se dobanda legala bonificata de BRD pe intervalul in care a fost acordata.

Din calculul valorii totale a despagubirii pentru deponentii care si-au transferat depozitele de la CEC la BRD vor fi eliminati deponentii care au incasat despagubirea ca urmare a executarilor silite asupra conturilor statului sau prin plata voluntara si sunt excluse depunerile de sume efectuate la BRD dupa data transferului depozitelor de la CEC.

Valoarea nominala individuala a fiecarui titlu de stat este egala cu valoarea individuala a despagubirii determinata pe numele fiecaruia dintre deponenti. Titlurile de stat sunt nenegociabile, nepurtatoare de dobanda si au scadenta la 03 septembrie 2014.

Pentru emisiunile de titluri de stat care se vor efectua ulterior, in limita plafonului stabilit, datele de emisiune si scadenta se vor mentiona in prospectele de emisiune a titlurilor de stat.

Totodata, proiectul de hotarare prevede majorarea cu 222.231 de lei a valorii totale a despagubirii pentru persoanele fizice care au depus bani la CEC pana la 15 februarie 1992 pentru achizitia de masini Dacia.

Pentru a-si recupera banii, deponentii trebuie sa se prezinte in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a hotararii de Guvern la o agentie BRD cu documente doveditoare in original ale sumei depuse la CEC, un act de identitate valabil, acte de stare civila, procura speciala autentificata pentru a face dovada mandatului, certificat de mostenitor si alte documente legale, dupa caz, precum si declaratie pe proprie raspundere autentificata notarial ca nu au incasat despagubirea.

Sumele reprezentand valoarea totala a despagubirilor acoperite prin lansarea emisiunii de titluri de stat rascumparabile la scadenta, la o luna de la lansare, conduc la cresterea datoriei publice, iar dobanda aferenta imprumutului de refinantare contractat de pe piata titlurilor de stat se va reflecta in bugetul de stat al anului in care acesta este scadent.