In termeni nominali, datoria publica era de 207,5 miliarde de lei la finele lui august, sub maximul de 214 miliarde lei atins in luna iunie.

Pentru a se finanta pe termen scurt, statul a imprumutat din contul Trezoreriei 3,2 miliarde de lei in luna august. Imprumuturile din contul general al trezoreriei sunt efectuate de obicei atunci cand exista un decalaj intre scadentele la tiluri de stat si este nevoie de finantare pe termen scurt. Ulterior, contul se reconstituie.

Presedintele Traian Basescu declara la finele saptamanii trecute ca pentru anul viitor trebuie tintit un deficit mai mic decat 3% din PIB, dat fiind faptul ca finantarea se face cu precadere pe termene scurte, iar rostogolirea creditelor ar pune presiune pe finantarea deficitului din anii urmatori.

Potrivit datelor Finantelor, in luna august, soldul emisiunilor de obligatiuni a crescut cu aproape un miliard de lei si a fost compensat aproape integral de scaderea inregistrata la imprumuturile prin certificate de trezorerie.

Ca urmare a acestor operatiuni, datoria publica in moneda nationala a crescut semnificativ, cu patru miliarde de lei, la 94,2 miliarde de lei, in timp ce soldul creditelor in valuta a ramas la aproximativ acelasi nivel.

Potrivit strategiei fiscal-bugetare, datoria publica a Romaniei nu trebuie sa depaseasca 40% din PIB.