"Am pierdut ambitia pe care am avut-o in perioada de aderare la UE. Putem fi a zecea economie din UE. Romania poate ajunge in top 10. Acum suntem pe locul 17, dar suntem a saptea tara ca marime si putem aspira la asta. Este important ca Romania sa fie competitiva si atractiva", a spus Stab, citat de Agerpres.

El a adaugat ca, pentru a atinge acest lucru, Romania ar trebui sa aiba o crestere economica de 4,5-5% pe an in urmatorii 20 de ani, ceea ce, in opinia sa, este un obiectiv realizabil, avand in vedere ca, in trecut, Romania a avut cresteri economice chiar si de 8%.

"Fostul primar din Berlin spunea ca Berlinul este sarac, dar este sexy. Ei bine, Romania nu este cea mai bogata tara, dar poate deveni sexy. Intrebarea este cum putem ajunge acolo. Cum putem diminua diferentele dintre perceptie si realitate. Romania sufera la capitolul imagine, pentru ca realitatea este mai buna. Deci trebuie sa ne gandim cum putem noi toti sa contribuim la reducerea acestor diferente", a aratat Stab.

El a adaugat ca exista trei piloni importanti pe care Romania ar trebui sa se axeze pe viitor: unul este infrastructura de orice tip (drumuri, agricultura, digitala si energetica). Alt pilon important este capitalul uman, intrucat trebuie sa avem o tara educata si sanatoasa. Un alt lucru foarte important unde trebuie sa se lucreze in continuare este managementul institutiilor publice, considera presedintele FIC.

Pislaru: Romania ar trebui sa devina mai intai un Duster de calitate, inainte de a aspira sa fie Porsche sau Mecedes

Pe de alta parte, ministrul Muncii este de parere ca economia romaneasca ar trebui sa incerce mai intai sa devina ca un Duster de calitate, inainte de a aspira sa ajunga de calibrul unui Porsche sau al unui Mecedes, comparand tara noastra cu economiile dezvoltate din Europa.

"Vad din ce in ce mai multi oameni in diaspora care nu neaparat ca vor sa se intoarca in tara, dar care vor sa ajute de unde sunt cu expertiza, cu sfaturi", a spus ministrul, prezent la Summitul Investitorilor Straini.

El a sustinut ca reprezentantii Romaniei ar trebui sa fie activi pe plan international, pentru a arata ca Romania poate avea un rol in peisajul european. Pislaru a exemplificat prin faptul ca, pana acum, la Consiliile Europene, ministrul roman al Muncii se intalnea cu omologul sau bulgar doar pentru a bifa ca a existat o intalnire bilaterala, vorbeau despre vreme si atat.

"Acum suntem activi si vedem oameni din Franta, din Olanda, din Germania si alte tari care vor sa aiba intalniri bilaterale cu noi. Pentru ca si ei simt ca putem sa avem un rol. Suntem in situatia ciudata in care oameni din afara tarii cred mai mult in tara noastra decat credem noi. Ceea ce este ciudat", a mai sustinut el.

Pislaru a afirma, in context, ca Romania trebuie sa devina ca un bun Duster, masina produsa in tara noastra care, desi nu este inclusa in categoria premium, este fiabila si utila si a avut un succes extrem de mare in Europa. El a facut astfel o comparatie intre economia tarii noastre si statele dezvoltate din vestul Europei.

"Nu vad Romania transformandu-se intr-un Porche sau intr-un Mercedes. Daca avem un Duster bun, facut cu incredere si cu tehnologie buna, aceasta ar trebui sa fie imaginea noastra. Am putea deveni un Mercedes peste un secol, dar haideti sa incercam sa fim un bun Duster pana atunci", a aratat Pislaru.

Ministrul a glumit, in finalul discursului, aratand ca, odata cu Brexit-ul, Romania ar putea intra mai repede in top 10 economii europene.