Sindicatul Liber din Invatamant Calarasi, afiliat la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), a demonstrat in instanta ca retinerea a 25% din indemnizatia de concediu este ilegala, prin urmare, autoritatile locale sunt obligate sa restituie sumele aferente membrilor de sindicat din Calarasi carora li s-au retinut acesti bani, se arata intr-un comunicat de vineri al FSLI.

"Decizia Tribunalului Calarasi confirma faptul ca Legea 118/2010, prin care Guvernul a redus veniturile cu 25%, incepand cu data de 1 iulie 2010, este una abuziva. FSLI si-a exprimat aceasta pozitie inca de la punerea in aplicare a acestei legi", apreciaza federatia.

Procese similare sunt in derulare si in alte judete, unde FSLI are organizatii sindicale afiliate. "Sentinta obtinuta la Tribunalul Calarasi a creat, astfel, un precedent si speram ca restul proceselor din tara sa primeasca sentinte similare", precizeaza FSLI.

Intr-un alt proces, magistratii Tribunalului Valcea au decis ca reducerea salariilor cu 25 la suta in cazul a sase functionari de la Primaria Voineasa si a doi judecatori de la Judecatoria Balcesti care au contestat in instanta decizia de diminuare a salariilor este ilegala, astfel ca cele opt persoane ar urma sa isi primeasca banii inapoi.

Judecatorii Tribunalului Valcea si-au motivat decizia prin faptul ca diminuarea reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate conform Conventiei Drepturilor Omului.