Cum ce intra la buget din TVA reprezinta cea mai mare sursa de venituri, este normal ca acum Fiscul sa incerce sa treaca cat mai multe persoane fizice si microintreprinderi in randul platititorilor de TVA

Potrivit legii, cine are o cifra de afaceri pana in 119.000 de lei este scutit. Cine sare peste acest nivel are insa obligatia sa se inregistreze platitor de TVA.

Insa in timp ce in 2007 cei 119.000 de lei valorau 35.000 de euro, la cursul de astazi 119.000 lei inseamna 28.000 de euro. Cu alte cuvinte, numarul celor afectati creste in prezent.

Orice persoana fizica sau juridica ce desfasoara o activitate in scopul obtinerii de profit trebuie inregistrata la ANAF adica Fisc si se obtine un Cod Unic de Inregistrare – CUI.

ANAF-ul are informatiile privind persoanele fizice independente (consultanti fiscali, contabili, experti contabili, avocati, notari) si PFA care sunt obligate sa declare venitul estimat in anul current, in cazul in care acesta va fi cu 20% mai mare decat in anul precedent.

De exemplu, in cazul notarilor, unii sunt platitori de TVA si au tarife mai mari decat cei care nu sunt platitori de TVA.

Sunt luati in vizor si cei care vand mai multe proprietati imobiliare, cum ar fi un teren pe care se poate construi sau o cladire noua, care depasesc plafonul pentru impunerea  TVA.

In Romania, sunt aproape 350.000 de persoane fizice autorizate, dar si zeci de mii de microintreprinderi, inclusiv cele folosite de fapt pentru plata salariilor.