"Scenariul de baza al prognozei reconfirma perspectiva revenirii ratei anuale a inflatiei in teritoriu pozitiv in primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizarii impactului reducerii la 20% a cotei standard a TVA. Palierul pe care rata anuala prognozata a inflatiei se pozitioneaza este, insa, mai scazut, iar cresterea ei ulterioara este relativ mai lenta, in principal ca urmare a noilor socuri dezinflationiste pe partea ofertei survenite in intervalul noiembrie 2016 - februarie 2017. Acestea constau in scaderea tarifelor politelor RCA si eliminarea taxelor nefiscale, ale caror efecte se alatura celor exercitate de reducerea la 19% a cotei standard a TVA si de eliminarea supra-accizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2017", se arata in comunicat.

Potrivit acestuia, traiectoria previzionata a ratei anuale a inflatiei isi pastreaza profilul ascendent. Astfel, ea reintra in interiorul intervalului tintei stationare spre finalul anului 2017, iar la inceputul anului 2018 urca in jumatatea superioara a acestui interval, la valori mai ridicate decat cele prognozate anterior.

"Riscurile si incertitudinile asociate perspectivei inflatiei provin din mediul intern si extern. Pe plan intern, acestea deriva, in principal, din conduita politicii fiscale si a celei a veniturilor pe anul 2017. In plus, incertitudinile raman si in privinta ajustarilor viitoare ale preturilor administrate, dar si in ceea ce priveste evolutia climatului general intern. Pe plan extern, relevante raman riscurile legate de cresterea economica in zona euro induse de incertitudinile politice asociate calendarului electoral al anului 2017 si negocierilor pentru Brexit, divergenta conduitei politicilor monetare ale principalelor banci centrale din lume, precum si de problemele sistemului bancar european", spune BNR.

BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international, fiind pregatita sa utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru realizarea obiectivelor pe care le are.