"Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul IV 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.624 lei pe gospodarie si 920 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.186 lei lunar pe gospodarie (766 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 439 lei lunar pe gospodarie (154 lei pe persoana)", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri, respectiv 49,1% din veniturile totale ale gospodariilor in primul trimestru al anului trecut, 51,2% in trimestrul al doilea, 53,1% in trimestrul al treilea si 51,3% in ultimele trei luni ale anului.

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au mai contribuit veniturile din prestatii sociale (22,2%), din agricultura (3,1%), din activitati neagricole independente (2,8%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,8%). Veniturile in natura detin o pondere de 16,7% reprezentand in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii - 15%.

Cheltuielile totale s-au plasat, in medie, la 2.394 lei lunar pe gospodarie (839 lei/persoana) si au reprezentat 91,2% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat sau servicii veterinare).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei sau cumpararea de actiuni detin o pondere de 0,6% in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.

Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, in medie, 40,1% din consumul gospodariilor. Cheltuielile legate de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei) au avut o pondere de 21,1%.

La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (2,1%) si cele pentru educatie (0,5%).