"Este o discutie ca din 2018 sa se vina cu acea impozitare in functie de venituri. Este o discutie pe care o vom avea la momentul respectiv. (...) Cota unica ramane, dar sunt si alte forme pentru alte tipuri de venituri care se vor lua in calcul", a spus Constantin, la Digi 24, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat ca nu se va lua nicio masura de taxare suplimentara a cetatenilor, iar actualul Guvern nu este favorabil reintroducerii de taxe si impozite pe viitor.

"Nu se va lua nicio masura de taxare suplimentara a cetatenilor, ei au dus greul economiei. Au fost poate cei mai corecti platitori de taxe si impozite si nu s-a gandit pana acum in niciun fel introducerea unui impozit sau a unei taxe. Singura discutie ca sa fiu transparent pana la capat a fost legata de taxa pe stalp si de intentia din programul de Guvernare de a nu reduce acum TVA de la 20 la 19%, ci de la 1 ianuarie 2018, cu doua procente, pana la 18%. S-a intamplat cum s-a intamplat si nu suntem favorabili reintroducerii de taxe si impozite pe viitor", a explicat vicepremierul.

Pe de alta parte, Constantin a anuntat ca intentiile autoritatilor sunt de a mari baza de impozitare. "Noi vrem sa marim baza de impozitare. In momentul in care reduci la populatie taxele pe care ei le platesc ai crescut puterea de cumparare, creste consumul, dar pe de alta parte generezi investitii care, prin crearea de locuri de munca, prin dezvoltarea afacerilor la nivelul tarii, pot genera venituri suplimentare ce pot sa compenseze aceste reduceri de fiscalitate. Deci, avem 19% TVA in 2017 si 18% in 2018. Este o promisiune in programul de guvernare", a mai spus vicepremierul Daniel Constantin.

Guvernul nu va renegocia cu CE depasirea tintei de deficit de 3%, in 2017

Vicepremierul Daniel Constantin a adaugat ca Guvernul nu va renegocia cu Comisia Europeana, in acest an, tinta de deficit de 3% din PIB, intrucat masurile luate nu vor duce la depasirea acestei valori a indicatorului.

"Personal, nu sunt pentru depasirea deficitului de 3%. Nu intra in discutie in 2017 renegocierea cu Bruxellesul. Depasirea deficitului de 3% ne-ar duce la declansarea procedurii de deficit excesiv. In anul 2017 nu este cazul sa cerem renegocierea, pentru ca toate masurile pe care le-am gandit se incadreaza in limita de 3%", a mai spus Constantin.

El a sustinut ca, pentru indeplinirea masurilor asumate in programul de guvernare, foarte importanta este cresterea investitiilor.

"Investitiile in 2015 au fost de 4,5% din PIB, undeva peste 40 de miliarde de lei, iar in 2016 de 3,9% din PIB, deci nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor. Ceea ce noi am tras ca si concluzie si am transpus in programul de guvernare a fost faptul ca trebuie sa relansam investitiile, daca vrem sa avem bani pentru masurile pe care le-am implementat. Si va asigur ca in fiecare an vom avea un procent de peste 6% din PIB pentru zona de investitii. In anul 2017 este prognozata o suma care ajunge la 6,2% din PIB pentru investitii, in infrastructura, sanatate, educatie, agricultura", a aratat vicepremierul.

El a adaugat ca Executivul are o prognoza de crestere economica de 5,5% pentru acest an, care, in opinia sa, poate fi dusa la indeplinire. Constantin a mai sustinut ca anul trecut productia nationala nu a putut face fata consumului mare, ceea ce a dus la cresterea importurilor.