"În momentul în care am fost învestită, deja era o discuţie în spaţiul public legată de formularul 600, au fost multe nemulţumiri legate de acest formular şi am promis atunci că pentru mine formularul 600 reprezintă o problemă. Căutăm soluţie pentru formularul 600, până pe 25 martie, când va fi prima plată, vom găsi această soluţie. Am discutat cu Ministerul Finanţelor, am identificat mai multe soluţii. Ceea ce pot să vă spun e că în viitor va fi un singur formular şi o singură plată şi mai pot să vă spun că avem în vedere ca această plată să se facă în al doilea semestru al anului, astfel încât veniturile să le avem deja pe primul trimestru, deci să nu se mai facă o plată estimativă, ci o plată reală, bazată efectiv pe cifre reale. Încă mai discutăm despre acest formular, dar vom veni cu o soluţie care să se plieze pe realitate şi care să nu mai creeze indignare în spaţiul public", a afirmat Dăncilă, citată de Agerpres.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, anunța recent că autorităţile lucrează la comasarea a cinci formulare şi se va merge pe estimarea veniturilor de către persoanele care vor depune declarația.

"Sunt cinci formulare de acest tip. O să încercăm o comasare. Cei care au depus nu vor mai depune aceste formulare, în cazul în care sumele pe care dânşii le-au trecut în formularul iniţial sunt mai mari decât ceea ce vor estima pentru anul în curs. Mergem pe o estimare, nu pe ce s-a realizat în 2017. Nu-şi va pierde nimeni calitatea de asigurat. Vom veni cu o Ordonanţă de Urgenţă înainte de cele 90 de zile, astfel încât nimeni să nu-şi piardă calitatea de asigurat", a precizat ministrul Finanţelor.

Termenul de depunere a Formularului 600 (Declaraţia privind venitul asupra căruia se datorează contribuţia de asigurări sociale şi cu privire la încadrarea veniturilor realizate în plafonul minim pentru stabilirea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate) a fost prelungit, recent, de la 31 ianuarie 2018 la 15 aprilie 2018.

Formularul care vizează obligaţiile referitoare la contribuţiile sociale, respectiv contribuţia de asigurări sociale şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate trebuie depus de persoanele fizice care au obţinut venituri extra-salariale cumulate de minim 22.800 lei în 2017.

Contribuţiile sociale au trecut de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată în noiembrie 2017.

Calculele de la Finanţe arată că, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.