Castelnou, un sat situat in estul Spaniei, in regiunea Aragon, a ramas cu 109 locuitori, dupa ce in urma cu o jumatate de secol avea de sase ori mai mult, scrie The Guardian.

Peste o treime dintre cei ramasi au peste 65 de ani, iar media de varsta este 53 de ani. Scoala a fost inchisa in urma cu zece ani, iar din ianuarie si biserica a pus lacatul pe usa.

Probabil ca vom muri aici”, spune Victor Lopez, de 76 de ani. “Propriii nostri copii au emigrat si am mai ramas doar o mana de oameni. Generatia mea a cultivat de toate, de la bumbac la porumb, dar acum nimeni nu mai vrea sa munceasca pamantul”, explica acesta.

In tentativa de a repopula satul, autoritatile din Castelnou ofera case la preturi mici, scutire de la plata taxelor municipale si chiar si bona pentru familiile care vin cu copiii, pentru a da satului un viitor.

Scopul nostru este sa aducem atat oameni tineri, cat si afaceri”, explica primarul comunitatii, Jose Miguel Esteruelas, care spune ca are deja planuri pentru o fabrica de case modulare si pentru un mic atelier de produse textile.

Familiile care vin cu copiii si care au si un plan de afaceri vor fi avantajate. Primarul spune ca 500 de familii si-au manifestat deja dorinta de a se muta in sat. “Vrem sa aducem suficienti copii pentru a deschide scoala din nou”, explica primarul.

Sursa foto: The Guardian