Noua bancnota de 100 de dolari ar fi trebuit sa intre in circulatie de acum doi ani si jumatate, dar debutul sau pe piata monetara a tot fost amanat.

Dolarul american va fi de acum si mai greu de falsificat, datorita unui amestec special din componenta hartiei. In plus, bancnota va avea doua noi elemente: o panglica albastra cu imagini ce vor parea in miscare atunci cand hartia este inclinata si o imagine holografica ale carei culori se vor modifica de asemenea in urma miscarii, relateaza New York Times.

Procesul de schimbare a banilor a inceput in SUA in 2003, cu bancnota de 20 de dolari si a fost denumit “New Color of Money”. Acesta presupune introducerea mai multor elemente de siguranta, ca sa mai reduca din elanul falsificatorilor.

“Dureaza doar cateva secunde pentru ca oamenii – daca stiu dupa ce sa se uite, sa isi dea seama ca este vorba de o bancnota originala”, spune Michael J. Lambert, director asociat al Rezervei Federale.

Bancnota de 100 de dolari are un statut aparte pe piata monetara globala. FED-ul estimeaza ca jumatate pana la doua treimi din numarul celor emise este in circulatie in strainatate, ceea ce o face unul dintre cele mai exportate produse ale tarii. Este lesne de inteles de ce este si printre cele mai falsificate.

Trezoreria americana, FED-ul si Serviciile Secrete au depus un efort substantial pentru diminuarea fenomenului, lansand inclusiv un site, newmoney.gov, in care schimbarile de siguranta sunt descrise in 23 de limbi.

Forma actuala a luat nastere in urma unui deceniu de cercetari in cadrul Departamentului de Trezorerie, Biroul de Gravura si Printare si Serviciile Secrete ale Statelor Unite. Bancnota de 100 de dolari este cea mai raspandita din SUA, dar si cea mai falsificata in afara tarii, potrivit datelor furnizate de Trezorerie.

Bancnota va intra in circulatie din 8 octombrie, dupa ce initial lansarea fusese anuntata pentru anul 2011, dar termenul a fost amanat din cauza unor probleme aparute in procesul de productie. Ultima schimbare a sa a avut loc in 1996. Vechile bancnote vor fi in continuare considerate legale si vor fi scoase din circulatie treptat, pe masura ce se reintorc in sistem.

Cetatenii straini ar putea intampina insa unele probleme, asa cum s-a intamplat si la schimbarea din 1996. Comerciantii din afara Statelor Unite s-au temut atunci ca vechii bani nu mai sunt valabili si le cereau oamenilor numai bancnote noi.