In 2014, SNB a cheltuit 25,8 miliarde de franci elvetieni pe interventii pe piata valutara, dupa ce, in 2013, nu a efectuat achizitii, scrie Agerpres.

Moneda elvetiana tinde sa se aprecieze ca urmare a politicii monetare expansive din zona euro si a turbulentelor de pe pietele financiare.

Banca Nationala a Elvetiei se confrunta cu efectele francului puternic dupa ce, la data de 15 ianuarie 2015, a eliminat pragul de 1,20 franci pentru un euro. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% in raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elvetieni. Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobanzi negative la depozitele in franci ale bancilor comerciale.

"Majoritatea achizitiilor au fost efectuate in ianuarie 2015. In restul anului, SNB a ramas activa pe pietele valutare pentru a influenta evolutia cursului de schimb, cand a fost necesar", se arata in raportul Bancii Nationale a Elvetiei.

Interventiile pe piata valutara si ratele negative ale dobanzilor sunt principalele instrumente ale SNB pentru a proteja economia orientata spre export de efectele aprecierii prea semnificative a francului elvetian. Daca SNB cumpara valuta, cum ar fi euro sau dolari, ajuta la deprecierea monedei nationale fata de alte valute.

Economia Elvetiei, amenintata de francul supraevaluat

Luna aceasta, Banca Nationala a Elvetiei a decis sa mentina nemodificata dobanda de baza si a promis ca va interveni pe pietele valutare pentru a slabi francul pe care l-a calificat ca fiind "semnificativ supraevaluat".

SNB a mentinut atat dobanda interbancara Libor, pentru imprumuturi pe o perioada de 3 luni, la un interval cuprins intre minus 1,25% si minus 0,25%, precum si dobanda la depozite la minus 0,75%.

Prin decizia de a mentine nemodificat costul creditului, presedintele SNB, Thomas Jordan, si colegii sai s-au distantat de Banca Centrala Europeana, care, in martie, a majorat stimulentele, ceea ce ar putea pune noi presiuni asupra francului elvetian in raport cu moneda euro.

Avand in vedere estimarile mai putin favorabile cu privire la economia mondiala, SNB si-a revizuit estimarile privind cresterea economica inregistrata de Elvetia in acest an pana la un interval cuprins intre 1 si 1,5% de la aproximativ 1,5% cat estima anterior. De asemenea, SNB si-a revizuit in scadere si prognoza de inflatie pentru acest an pana la minus 0,8%, de la minus 0,5% anterior. Prognoza de inflatie pentru 2017 a fost coborata la 0,1%, de la 0,3% anterior.