"Suntem convinsi ca, tinand cont de actuala situatie dificila cu supraevaluarea francului elvetian si de inflatia negativa, actuala abordare este cea potrivita - o politica monetara expansionista, cu rate negative ale dobanzilor, si disponibilitatea de a interveni pe pietele valutare", a declarat Thomas Jordan, la o conferinta bancara internationala, potrivit Agerpres.

Luna trecuta, Banca Nationala a Elvetiei a decis sa mentina nemodificata dobanda de baza, in linie cu estimarile analistilor, si a avertizat ca "referendumul din Marea Britanie ar putea provoca sporirea incertitudinilor si a turbulentelor.

SNB a mentinut atat dobanda interbancara Libor, pentru imprumuturi pe o perioada de 3 luni, la un interval cuprins intre minus 1,25% si minus 0,25%, precum si dobanda la depozite la minus 0,75%.

Desi exporturile Elvetiei catre Marea Britanie au reprezentat anul trecut doar o treime din nivelul exporturilor catre Germania, turbulentele de pe pietele financiare cauzate de Brexit ar putea afecta Elvetia.

Banca Nationala a Elvetiei se asteapta ca in acest an rata inflatiei sa se situeze la minus 0,4%, urmand sa ajunga la 0,3% in 2017 si 0,9% in 2018.

SNB utilizeaza dobanzile negative cumulate cu achizitiile de valuta pentru a slabi francul si a proteja exporturile spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elvetiei.

In 24 iunie, SNB a confirmat ca a intervenit pe piata valutara pentru a slabi francul, care s-a apreciat semnificativ in raport cu moneda euro dupa decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana (Brexit).

Dupa anuntarea rezultatelor Referendumului din 23 iunie, francul elvetian, considerat ca o valoare de refugiu, a atins cel mai ridicat nivel in raport cu moneda euro de dupa luna august 2015 si totodata a inregistrat cea mai mare crestere zilnica de la eliminarea pragului cursului de schimb in data de 15 ianuarie 2015.