Cursul de marți depășește valoarea maximă de 4,6495 lei/euro, din 13 noiembrie, devenind astfel cel mai mare din istorie.

Luni, BNR a anunțat un curs de referinţă de 4,6469 lei/euro, în creştere cu 0,15% faţă de nivelul atins vineri, în linie cu tendinţa regională.

La casele de schimb, un euro se vindea marți după-amiază și cu 4,73 lei.

Leu s-a depreciat pe fondul acumulării tensiunilor pe scena politică din România. Moţiunea de cenzură depusă de PNL, USR şi PMP la finalul săptămânii trecute, intitulată ”PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, a fost citită luni în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9414 lei la 3,9650 lei. Cursul francului elveţian a crescut de la 3,9833 lei la 3,9960 lei.

Euro se află pe o pantă ascendentă și pe piețele internaționale, ca urmare a apetitului investitorilor pentru moneda unică.

Moneda europeană, care acum câţiva ani era aproape echivalentă cu instabilitatea politică, iar existenţa ei era pusă în pericol de riscurile economice, a devenit în prezent atractivă pentru investitorii care caută plasamente sigure, relatează Bloomberg.

Atractivitatea euro se datorează parţial interesului investitorilor care renunţă la plasamentele riscante, dar şi optimismului în creştere al acestora referitor la creşterea economică şi inflaţia scăzută din Europa, chiar dacă Banca Centrală Europeană (BCE) nu se grăbeşte să retragă măsurile de stimulare.

Europa devine o destinaţie atractivă pentru a-ţi pune banii să lucreze. Este în mod sigur cazul investitorilor pe termen mediu, care sunt mai sensibili la tendinţele politice şi ciclurile economice”, a spus Viraj Patel, a analist la banca ING în Londra.

Euro a crescut cu 1% săptămâna trecută, cel mai mult după data de 8 septembrie. Analişti intervievaţi de Bloomberg anticipează că euro se va aprecia până la 1,22 dolari pe unitate în 2018 şi la 1,25 dolari pe unitate în 2019.

Manea (BCR): Volatilitatea cursului de schimb, indusă de zgomot

Volatilitatea cursului de schimb pe care o vedem este foarte mult indusă de zgomot, iar dacă privim la alte economii emergente o să observăm volatilități mult mai ample, a declarat, marți, președintele executiv al Băncii Comerciale Române, Sergiu Manea, care a subliniat că nu există niciun dezastru pe piața de schimb valutar.

"Volatilitatea cursului de schimb pe care o vedem astăzi este foarte mult indusă de zgomot. Este de fapt un zgomot. Vorbim de o depreciere a cursului de schimb cu 1%, în condițiile în care monedele piețelor emergente din țările din jurul nostru, ca să nu mai vorbim de piețele emergente puțin mai emergente decât noi, și vă invit să vă uitați la Turcia, vă invit să vă uitați la Brazilia, nu o să vorbesc de nordul Africii, fluctuează în amplitudini mult mai mari de 1%. Dacă o să ne uităm la prețurile coșului de bunuri și servicii din România, care probabil va atinge, conform afirmațiilor Băncii Centrale de la ultima ședință de politică monetară, o progresie de 3-3,5% pe an undeva în trimestrul I — trimestrul II al anului viitor, dacă nu mă înșel, o să vedem că în acest context vorbim de o depreciere a monedei naționale de 1%. Deci, înainte să publicăm cu litere foarte mari 'dezastru pe piața de schimb valutar' și așa mai departe, ar trebui să punem lucrurile în perspectivă. Nu există niciun dezastru pe piața de schimb valutar", a spus Sergiu Manea, citat de Agerpres.ro.

În ceea ce privește rata de referință a dobânzii, reprezentantul BCR a apreciat că aceasta a avut "o evoluție agresivă". Astfel, rata de referință a fost de 4%, a coborât la 0,5% și la 1% și s-a crezut că acela este noul "normal".