Conform unui comunicat al bancii centrale, moneda din aur are o valoare nominala de 100 lei, forma rotunda, diametru de 21 mm si greutatea de 6,452 grame. Moneda din argint are o valoare nominala de 10 lei, forma rotunda, diametru 37 mm si greutate de 31,103 grame. Moneda din tombac cuprat are o valoare nominala de un leu, forma rotunda, diametru 37 mm si o greutate de 23,5 grame.

Aversul monedei din aur reda imaginea zeitei Minerva de pe emblema Academiei Romane, suprapusa peste frontonul sediului Academiei din Bucuresti si peste aula din incinta acestuia, stema Romaniei, inscriptia 'ROMANIA', valoarea nominala '100 LEI' si anul de emisiune '2016'.

Aversul monedei din argint reda imaginea zeitei Minerva de pe emblema Academiei Romane, suprapusa peste frontonul sediului Academiei din Bucuresti si peste aula din incinta acestuia, stema Romaniei, inscriptia 'ROMANIA', valoarea nominala '10 LEI' si anul de emisiune '2016'.

Aversul monedei din tombac cuprat reda imaginea zeitei Minerva de pe emblema Academiei Romane, suprapusa peste frontonul sediului Academiei din Bucuresti si peste aula din incinta acestuia, stema Romaniei, inscriptia 'ROMANIA', valoarea nominala '1 LEU' si anul de emisiune '2016'.

Reversul, comun tuturor monedelor (din aur, din argint si din tombac cuprat), prezinta portretele membrilor fondatori ai Societatii Academice Romane si inscriptiile 'ACADEMIA ROMANA' si '150 DE ANI DE LA INFIINTARE'.

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent.

Seturile de trei monede si monedele din argint vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 150 seturi monede (din aur, argint si tombac cuprat) si 200 monede din argint.

Preturile de vanzare sunt 1.970 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare, si 330 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare.

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat dedicate implinirii a 150 de ani de la infiintarea Academiei Romane au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.