Indicele Stoxx Europe 600 al celor mai importante actiuni europene a crescut cu 1% in debutul sedintei de tranzactionare. 

Totodata, indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a avansat cu 1,4%, CAC 40 Paris a crescut cu 1,1%, iar DAX - Frankfurt a castigat 1,2%. 

La Madrid, indicele IBEX a deschis in urcare cu 1,8%, potrivit MarketWatch.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a urcat cu 1,7%, la cel mai ridicat nivel din 16 mai, iar moneda euro s-a apreciat cu 0,6%, la 1,2748 dolari. 

Partidele Noua Democratie si Pasok, care sustin programul fiscal si economic convenit cu UE, FMI si BCE in cadrul acordului pentru finantare externa, au obtinut suficiente locuri in Parlamentul elen pentru a forma o coalitie de guvernare.

Rezultatul alegerilor a calmat temerile ca Grecia ar putea deraia de la tintele fiscale, care trebuie respectate pentru ca statul sa continue sa primeasca ajutor extern. 

Cresterile de pe pietele asiatice au fost stimulate si de comentarii din partea oficialilor bancii centrale a Chinei, care anticipeaza ca se va revigora cresterea economica in trimestrul urmator.

Contractele futures pe indicele S&P 500 al bursei de la New York sunt in urcare cu 0,5%.  

"Piata va rasufla usurata. Rezultatele alegerilor din Grecia au scos o variabila negativa din ecuatie, dar nu sunt neaparat un factor foarte pozitiv. In final, exista inca probleme structurale si dezechilibre care trebuie corectate si rezolvate", comenteaza pentru Bloomberg un analist american.

Leul s-a apreciat foarte usor la inceputul sesiunii

Cursul a coborat usor sub 4,46 lei/euro, datorita rezultatului alegerilor din Grecia, insa jucatorii asteapta noi masuri de stimulare din partea Fed, potrivit dealerilor.

Pe piata locala, leul a deschis la cotatii de 4,4580 - 4,4600 unitati pe euro, in scadere fata de nivelul de vineri seara, cand bancile schimbau euro pentru 4,4640 - 4,4675 lei/euro.  In jurul orei 10:10, operatiunile se realizau la 4,4590 - 4,4600 lei/euro. Valutele din regiune erau de asemenea stabilile, dupa o usoare apreciere in debut.  Banca centrala a anuntat vineri un curs de referinta cu 0,19 bani mai redus, de 4,4576 lei/euro. In sesiunea precedenta, BNR a stabilit un curs de 4,4595 lei/euro.