Nivelul afișat miercuri depăşeşte precedentul record, de 4,6695 lei, din 21 iunie 2018.

Marţi, BNR a cotat euro la 4,6670 lei.

Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a ajuns la 4,0803 lei, în plus cu 0,31 bani (0,08%), faţă de cursul de marţi, respectiv 4,0772 lei/dolar.

Moneda naţională s-a depreciat şi faţă de francul elveţian, cu 0,30 bani (0,07%). Astfel, cotaţia francului a ajuns la 4,1614 lei, comparativ cu 4,1484 lei/franc.

Gramul de aur s-a ieftinit cu 25,42 bani (0,15%), până la 168,2542 lei, de la 169,2768 lei, cât se stabilise în şedinţa precedentă.

Într-o conferință de presă susținută marți după-amiază, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a refuzat să comenteze pe marginea evoluției cursului valutar, dar i-a răspuns ministrului Finanțelor în legătură cu acuzaţia potrivit căreia banca centrală ar fi făcut presiuni asupra băncilor în legătură cu indicele ROBOR, catalogând-o drept o “aiureală”.

 "Întrebaţi-l pe dânsul ce a vrut să spună (Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor n.r.). Nu ştiu ce a vrut să spună, dar aici pot să fac un comentariu. Ce presiuni? Păi acesta este instrumentul nostru. Noi nu facem presiuni. Dacă apare vreo problemă mişcăm dobânda în sus şi în jos cum am făcut-o. Ce ne jucăm cu asta? E principalul instrument de politică monetară. Deci asta e o aiureală că am făcut noi presiuni. Ce presiuni să facem?", a spus Isărescu.

Guvernatorul a menţionat că a auzit "prin piaţă" despre invitaţia ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, de a discuta această situaţia la minister, la fel cum a anunţat şi şeful de la Finanţe că a auzit "din piaţă că ar fi presiuni agresive din partea BNR către bănci", pentru a nu se scădea ROBOR.

"Nu ştiu, nu am auzit, sau am auzit, ca să zic aşa, prin piaţă, dar aceste discuţii nu se fac ca o şuetă, la un televizor, nu. Noi nu am primit deocamdată niciun fel de document", a afirmat Isărescu.

De asemenea, el a spus că nu independenţa băncii centrale va fi afectată de noua taxă, ci flexibilitatea şi eficienţa politicii monetare "ceea ce, aşa, să o spun direct, nu va ajuta Guvernul".

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat duminică seara că îi va face o invitaţie guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, să vină la Ministerul de Finanţe pentru a discuta deschis, deoarece a auzit din piaţă că ar fi presiuni "agresive" din partea BNR către bănci pentru a nu se scădea indicele ROBOR.