Anterior, euro a atins cea mai ridicată valoare din istorie față de leu în ultima zi a anului trecut, când Banca Națională a României a anunțat un curs de 4,6597 lei/euro.

În ceea ce priveşte raportarea la dolarul american, leul a pierdut teren până la valoarea de 3,8182 lei, cu 4,96 de bani (1,32%) mai mult faţă de cotaţia de luni, de 3,7686 lei pentru un dolar american.

În acelaşi timp, francul elveţian a fost cotat la 3,9533 lei, în creştere cu 3,55 de bani (0,9%), comparativ cu valoarea de 3,9178 lei pentru moneda elveţiană, stabilită în şedinţa precedentă.

Gramul de aur s-a scumpit, marţi, cu 92,31 de bani (0,65%), până la 163,5981 lei, de la 162,6750 lei, cât s-a anunţat în ziua anterioară, potrivit Agerpres.

Sergiu Oprescu (ARB): Piețele reacționează la lipsa de predictibilitate

Există o nevoie de predictibilitate pentru că altfel pieţele reacţionează cu volatilitate la lipsa acesteia, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, la o conferinţă de presă.

"Există o nevoie de predictibilitate pentru că altfel pieţele reacţionează cu volatilitate la această lipsă de predictibilitate. Acest lucru ar trebui să fie luat în seamă şi noi nu facem decât să ne păstrăm exact în acelaşi teritoriu de profesionalism pe care l-am avut în toată această perioadă. Nu facem decât să arătăm corelaţiile şi implicaţiile care există între diversele acţiuni şi posibilele răspunsuri ale economiei sau ale pieţelor la aceste acţiuni", a declarat Sergiu Oprescu, întrebat de jurnalişti despre impactul situaţiei politice actuale asupra economiei.

De asemenea, acesta a afirmat că speră ca aceste perioade de predictibilitate redusă să fie cât mai scurte.

"Pieţele iau în calcul în astfel de momente tot ceea ce se întâmplă din punct de vedere al stabilităţii şi predictibilităţii. Bineînţeles că acest lucru se traduce în mod normal într-o îngrijorare. Noi sperăm ca aceste situaţii de predictibilitate mai redusă să fie cât mai scurte. Sperăm ca rezolvările să existe astfel încât să nu treneze pe perioade mai lungi de timp. Orice formă de a clarifica situaţiile politice mai puţin clare, cum este cea de faţă, nu face decât să aducă un plus de încredere, să spunem din punct de vedere al jucătorilor de pe piaţă şi un plus de încredere din punct de vedere al investitorilor. Cred că acesta ar fi principalul mesaj pe care noi ca industrie putem să îl dăm. Nu putem să comentăm din orice altă dimensiune, dar în ceea ce priveşte predictibilitatea şi nevoia de continuitate la nivelul sistemului politic este un element important", a spus Sergiu Oprescu.

Mihai Tudose a anunţat, luni seară, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional, că demisionează din funcţia de premier al României, după ce a pierdut susținerea politică a partidului.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că a acceptat demisia premierului și că l-a desemnat premier interimar pe actualul ministrul al Apărării, Mihai Fifor.

Șeful statului a precizat, totodată, că miercuri invite partidele politice la Costroceni, pentru consultări în vederea desemnării noului premier.

Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit, marți la ora 11.00, în ședință, pentru a decide o nouă propunere pe care să i-o înainteze președintelui.

Liviu Dragnea, președinte PSD, a precizat luni seara: „Se pare că eu am mână foarte proastă şi nu numai în ceea ce priveşte propunerile de premier, ci încă zece cazuri şi le-am spus colegilor mei astăzi că nu vor face nicio propunere. Eu voi vota propunerea care iese din dezbatere.”