Cum evolueaza cursul de schimb valutar astazi la principalele banci.

Analistii se asteapta ca perechea leu-euro sa nu se consolideze peste pragul de 4,5 lei, scrie Ziarul Financiar.

"Nu credem ca s-au schimbat argumentele bancii centrale privind potentialul limitat de depreciere peste 4,5-4,52 lei/euro, avand in vedere ca eventualele beneficii economice pe zona exporturilor ar fi compensate de scaderea venitului disponibil pentru romanii cu credite in valuta. Cum factorii externi se afla in spatele deprecierii leului, nu credem ca perechea se va consolida peste 4,5 lei/euro", sustin economistii de la ING, citati de ZF.

"La finalul acestui an asteptam ca leul sa se tranzactioneze in jurul valorilor 4.45/EUR si 4.20/USD. Dupa primele trei luni ale anului urmator ne asteptam la 4.43/EUR si 4.30/USD, iar la jumatatea anului 4.42/EUR respectiv 4.25/USD. Exista riscuri ca asteptarile noastre sa fie prea optimiste pe termen scurt si prea pesimiste pe termenul ceva mai indepartat. Credem insa ca nervozitatea pietei starnita de decizia de politica monetara a BCE (considerata prea ezitanta) si alimentata de incapacitatea OPEC de a ajusta productia de titei la nivelul cererii se va potoli dupa sedinta Federal Reserve (indiferent de decizia acesteia)",  a spus Camil Apostol,economist sef Piraeus Bank, citat de Hotnews

UniCredit Bank Romania anticipeaza ca EUR RON va oscila in intervalul 4.40-4.50 in 2015 si 2016.

Si Florian Libocor, economist sef BRD-GSG, a declarat pentru acelasi site ca "Ma astept la un comportament echilibrat al leului in raport cu EUR. Nu se va iesi din intervalul normal de variatie chiar daca pot exista variatii mai ample. Am incredere in leu".

Moneda nationala a pierdut teren in ultima saptamana in fata euro pe fondul deciziilor BCE, la care pietele au reactionat nefavorabil, mai noteaza ZF.

Banca Centrala Europeana a anuntat saptamana trecuta o extindere a programului de achizitii de obligatiuni, prin prelungirea duratei acestuia si largirea paletei de titluri pe care le va achizitiona, potrivit AFP si Reuters.  

Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro si a evita pericolul deflatiei, BCE a inceput, in martie, sa achizitioneze lunar obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro.

"Am decis sa extindem program de achizitionare de active. Achizitiile lunare de 60 de miliarde de euro se vor derula pana la finele lunii martie 2017 si chiar mai mult daca va fi necesar sau pana cand Consiliul Guvernatorilor va inregistra o ajustare sustinuta a traiectoriei inflatiei consistenta cu obiectivul vizand o inflatie mai mica, dar in apropiere de 2% pe termen mediu", a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, potrivit Agerpres. 

Achizitiile de obligatiuni derulate de BCE au dus la scaderea randamentelor si au stimulat creditarea, semn ca programul de relaxare cantitativa functioneaza, chiar daca cu o anumita intarziere.

Cu toate acestea, criticii subliniaza ca relaxarea cantitativa nu a avut, pana acum, un efect asupra inflatiei, in conditiile in care, in noiembrie, rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas la nivelul de 0,1%, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.  

Anterior, consiliul guvernatorilor a decis, joia trcuta, sa reduca dobanda la depozite, de la minus 0,20% pana la minus 0,30%. In schimb, BCE a lasat nemodificata dobanda de politica monetara in zona euro la nivelul minim record de 0,05%, nivel la care stationeaza din luna septembrie 2014, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala, la 0,30%.  

Ca reactie la noile masuri anuntate de BCE, moneda euro s-a apreciat pana la 1,0892 dolari, cel mai ridicat nivel din ultimele doua saptamani saptamani, in conditiile in care miercuri seara era cotat la 1,0619 dolari.

Si politicile diferite ale celor doua cele mai mari banci centrale din lume si-au pus amprenta.

Curand: 1 dolar = 1 euro. Cand SUA si Europa merg pe drumuri diferite

Moneda unica europeana face pasi repezi pe drumul care o va duce spre paritate cu dolarul, spun analistii de la Nomura.  Dolarul avanseaza in raport cu majoritatea valutelor la nivel mondial, in asteptarea majorarii dobanzilor in SUA.

Decalajul dintre politicile adoptate de primele doua cele mai importante banci centrale din lume este tot mai mare. In timp ce Rezerva Federala din SUA pare tot mai mult ca va majora rata dobanzii pentru prima oara din decembrie 2006, Banca Centrala Europeana inca se afla in faza de relaxare.