"In sedinta din 30 septembrie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an de la 3,25% incepand cu data de 1 octombrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta se mentine la nivelul de 16%", potrivit BNR. 

Banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".  Totodata, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobanzilor pe piata monetara interbancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale. 

Astfel, de la 1 octombrie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an. 

"BNR reitereaza ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura a asigura indeplinirea obiectivelor fundamentale privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si mentinerea stabilitatii financiare", comunica BNR. 

Viitorul Consiliu de Administratie al BNR va analiza cu foarte mare atentie orice viitoare reducere a dobanzii, avand in vedere treiectoria incerta a inflatiei pe termen lung, dar va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a deciziilor de politica monetara adoptate marti de banca centrala.

"Pentru ca nu suntem siguri pe mentinerea inflatiei la niveluri reduse a la longue, cred ca viitorul CA, daca va lua decizii de reducere de dobanda, le va lua cu foarte mare atentie", a spus Isarescu.

Taierea dobanzii de politica monetara era asteptata de analisti. Cei mai multi au anticipat, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania, ca rezervele minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute de BNR la 12%, in timp ce un numar mic dintre ei au prevazut o reducere a acestora la 10%. 

Aceasta este a doua reducere a dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in august, cand Banca Nationala a operat o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. 

Ciclul de relaxare a dobanzii de politica monetara a inceput in iulie 2013, cand nivelul se situa la 5,25%, si a inclus sase trepte de diminuare a indicatorului.  Tot in iulie au fost reduse ratele RMO pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, si mentinute cele in lei la 12%.

Analistii se asteapta la continuarea ciclului de relaxare a politicii monetare si in noiembrie, cand va avea loc ultima sedinta de politica monetara din acest an, cu taierea a inca 0,25 puncte procentuale, astfel incat dobanda cheie va ajunge la 2,75%. In acelasi timp, majoritatea participantilor la sondaj estimeaza o reducere a RMO in lei, in paralel cu mentinerea RMO in valuta.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat dupa sedinta CA din august ca prognoza de inflatie ofera spatiu pentru o noua reducere dobanzii-cheie, dar o decizie va depinde mult mai mult de contextul international si de fluxurile de capital, dupa experienta ultimelor luni, in care criza din Ucraina a suprins prin intrari mari de capital in Romania. 

Cursul BNR s-a situat astazi la 4,4114 lei/euro, mai mic decat ieri.

Cursul de schimb a deschis marti in scadere usoara, sub 4,410 lei/euro. Piata interbancara era linistita inaintea sedintei de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei.

In jurul orei 10:00, euro era cotat la 4,4060 - 4,4085 lei, in scadere usoara dupa ce luni pe finalul sedintei a fost tranzactionat la 4,4110 lei. 

Schimburile din prima ora au variat intr-un interval foarte strans, cu minimul la 4,4065 lei/euro si maximul la 4,4070 lei/euro. 

"Toti participantii la piata, inclusiv traderii, anticipeaza o decizie a BNR de reducere a dobanzii de politica monetara, astfel ca nu va exista nicio influenta din aceasta directie, daca banca centrala procedeaza in acest mod", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Vlad Muscalu. 

In regiune, forintul s-a intarit cu 0,2% fata de euro, iar zlotul cu 0,1%. 

Dobanzile practicate de bancile comerciale la plasamentele in lei pe termen de o zi se situau marti dimineata la 4,05% - 4,90% pe an, in urcare de la 3,2% - 3,7% pe an luni. 

Cursul anuntat de BNR a crescut luni cu 1 ban si jumatate si a depasit 4,4152 lei/euro, dupa ce saptamana trecuta s-a mentinut usor deasupra pragului de 4,40 lei, in timp ce paritatea dolarului a ajuns la maximul ultimului an si noua luni in contextul evolutiei monedei SUA pe pietele internationale.  Referinta a urcat cu 1,34 bani (0,3%), la 4,4152 lei/euro, cel mai ridicat nivel incepand din 17 septembrie, cand se situat 4,4196 lei/euro. 

Paritatea dolarului a crescut puternic si joi, cand a urcat cu 3,3 bani, la 3,4582 lei, maximul incepand din iulie anul trecut. Evolutia dolarului este sustinuta de recuperarea economiei americane, care alimenteaza speculatii in randul investitorilor ca Rezerva Federala a SUA ar putea recurge la o politica mai agresiva in privinta cresterii dobanzilor. 

Francul elvetian a fost cotat la 3,6577 lei, in urcare cu 1,1 bani fata de vineri.