Specialistii spun ca in 2015 leul va fi stabil fata de moneda europeana, insa poate pierde teren in fata celei americane, iar asta se traduce printr-o scumpire a carburantilor.

La casele de schimb, cursul a depasit pragul de 4,5 lei pentru un euro. Dar suntem inca departe de maximul istoric de la 4 lei si 64 de bani atins in august 2012. Iar in 2014 cursul a fost mult mai putin volatil decat in anii precedenti.

“Leul este pe o panta de depreciere care probabil ca va continua in saptamanile si lunile urmatoare. La final de 2015 estimarile noastre merg spre un curs in jurul lui 4,57-4,58 lei/euro. Pe parcursul anului cred ca vom avea si episoade de deprecierea mai accentuata a leului”, spune Claudiu Cazacu, analist la Xtrade Brokers.

Analistii de la Raiffeisen se asteapta la un curs intre 4,4 si 4,45 lei pentru un euro in urmatoarele 9 luni. In schimb, cei de la ING sunt mai optimisti. Vad un curs de 4,4 lei in prima jumatate a anului care ar urma sa scada la 4,3 lei in decembrie.

“In a doua parte a anului o sa vedem un leu care se apreciaza, chiar catre 4,3-4,2 lei pentru un euro. Ce anume ar duce la o astfel de apreciere a leului? Faptul ca in mod normal economia romaneasca ar trebui sa iasa din perioada foarte proasta pe care a avut-o”, explica Dragos Cabat, analist economic la Risco.

BCR nu are prognoze pe semestre, insa se asteapta la un curs mediu de 4,44 lei pe durata anului.

Dolarul va fi, insa, cel care ne va da batai de cap anul acesta. Astazi a ajuns la 3,77 lei , cel mai prost curs din vara lui 2012. Daca aprecierea fata de leu va continua s-ar putea sa anuleze o parte din ieftinirea carburantilor generata de pretul cu 50% mai mic al petroului fata de toamna trecuta.

Ianuarie ar putea fi o luna de foc pentru curs. Pe 25 sunt alegeri in Grecia. In sondaje conduce partidul de extrema stanga Syraza. Unii specialisti se tem ca daca va castiga, Grecia va iesi din zona euro, ceea va duce la noi turbulente pe pietele valutare. Germania crede ca Europa este pregatita sa faca fata unui asemenea scenariu. In schimb alti specialisti, mult mai pesimisti, sunt de parere ca iesirea greciei din zona euro va avea un efecte mai grave decat falimentul bancii americane Lehman Brothers , care a declansat criza globala din 2008.

Citeste si: Grexit 2015: Cat de probabila este iesirea Greciei din zona euro. Comisia Europeana: Apartenenta unei tari la zona euro este "irevocabila"

Temerile legate de Grecia pun presiune pe valutele emergente

Paritatea pentru euro a urcat cu 1,52 bani, la 4,4973 lei. Un curs mai ridicat a fost inregistrat cel mai recent pe 19 martie, cand euro a fost cotat la 4,4997 lei. 

Referinta pentru dolar a crescut cu 8,74 bani (2,37%), la 3,7742 lei, cel mai ridicat curs incepand cu 3 august 2012. 

Incheierea programului de achizitii de obligatiuni de catre Rezerva Federala a SUA si perspectiva majorarii dobanzilor in Statele Unite in perioada urmatoare, dar si cresterea economica solida din SUA in opozitie cu stagnarea din Europa, au sustinut in ultimele luni aprecierea monedei americane in raport cu euro si, prin corespondenta, fata de leu. 

Trendul a fost sustinut de asteptarile pietelor financiare ca BCE sa lanseze la inceputul acestui an propriul program de achizitie de obligatiuni guvernamentale. 

Euro a scazut luni cu 0,5%, la 1,19 de dolari, marcand cel mai jos nivel din martie 2006 pana in prezent.

Pentru francul elvetian, banca centrala a anuntat un curs de 3,7428 lei, in urcare cu 1,55 bani fata de miercuri, 31 decembrie. 

Cu putin inainte de ora 13:00, euro era cotat in piata interbancara la 4,4970 - 4,4980 lei, in urcare de la 4,4832 lei in tranzactiile derulate pe finalul precedentei sedinte a pietei locale, de miercuri, 31 decembrie. 

"Pe curs nu se intampla nimic, doar volumele sunt ridicate. Leul a ramas stabil in prima parte a zilei, evolutia fiind similara cu cea a celorlalte monede mai importante din regiune. Temerile legate de Grecia pun un pic de presiune pe valutele emergente precum leul", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci. 

Leul a inceput anul pe un trend de depreciere fata de euro considerat traditional de dealeri, iar cursul a urcat foarte aproape de 4,5 lei/euro, intr-o piata interbancara cu volume peste medie. 

"S-a deschis un pic sus, aproape de 4,5 lei/euro, pe volume bune. Traditional leul incepe anul in depreciere si s-ar putea sa vedem cursul peste 4,5 lei/euro in ianuarie, poate in prima jumatate a lunii. Moneda nationala ar putea fi influentata si de un impact al platilor externe pe care le fac exportatorii in aceasta perioada", a spus dealerul. 

Tranzactiile din prima parte a zilei de luni au avut loc intre un minim de 4,4925 lei/euro si un maxim de 4,4990 lei/euro, ambele inregistrate in prima ora, in timp ce volumele au depasit de aproximativ doua ori media pentru prima jumatate a sedintei. 

In regiune, forintul s-a depreciat cu 0,5% fata de euro, iar zlotul a stagnat. 

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut luni la 0,09% - 0,51% pe an, de la 0,14% - 0,57% pe an miercuri, ultima sedinta a anului trecut.  Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,23% - 0,71% pe an, comparativ cu 0,24% - 0,73% pe an in sedinta precedenta.  Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se plaseaza la 1,68% pe an, comparativ cu 1,7% pe an miercuri.