"Categoric, leul este o moneda vie si reactioneaza la ... a avut perioade de odihna prelungite, dar reactioneaza (...) Mai pot sa apara si dezechilibre. Cum s-a intamplat in decembrie. Ministerul Finantelor face plati masive, apar multi lei pe piata. Nu stam sa ne uitam, reactionam (...) Suntem in continuare pregatiti, ca si anul trecut, sa actionam rapid pe piata, daca apar dezechilibre", a spus Isarescu, referindu-se la o eventuala iesire a Greciei din zona euro, potrivit Mediafax.

El a precizat ca nu exista fundamente pentru miscari ample ale cursului de schimb, intrucat deficitul de cont curent al balantei de plati este mic si acoperit de investitiile straine directe, astfel ca interventiile in situasii de dezechilibre sunt explicabile, desi banca centrala nu are un obiectiv de curs si nu este deranjata de miscari de pana la 5%.

"Pentru anul trecut noi nu vedem niciun fel de depreciere. Daca leul a scazut de la 4,52 (lei/euro n.r.) la 4,38, apoi a stat tolanit din martie in octombrie intre 4,40 si 4,44 si apoi s-a dus spre 4,48, credeti ca s-a depreciat? Nu, el si-a mai mancat din apreciere. In 2014 leul nu s-a depreciat si nu cred ca va iesi din zona de echilibru nici in acest an", a continuat Isarescu.

El a aratat ca banca centrala intervine pe piata atunci cand apar dezechilibre, inclusiv emotionale.

"Curs de echilibru inseamna cam unde a fost anul trecut", a mai spus Isarescu, precizand ca exista un interval de variatie care nu necesita interventii.

Dobanda cheie, un nou minim istoric

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an, nou minim istoric, concomitent cu ingustarea coridorului simetric format din ratele dobanzilor facilitaților permanente la 2,25 puncte.

Decizia bancii centrale este in linie cu asteptarile analistilor, care estimau o reducere de 0,25 puncte procentuale. 

Prin ingustarea coridorului simetric la 2,25 puncte procentuale fata de rata de politica monetara, incepand cu data de 8 ianuarie 2015, rata dobanzii aferente facilitaților de creditare (Lombard) se va reduce la 4,75% pe an de la 5,25%, in timp ce rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va menține la 0,25% pe an, a anuntat BNR.

De asemenea, banca centrala a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, la 10%, respectiv 14%. 

BNR a mentionat, totodata, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.  Banca centrala a operat anul trecut trei reduceri ale dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in luna august, cand a decis o prima taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%.

Cursul anuntat de BNR a scazut usor, dar ramane aproape de 4,5 lei/euro

Cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut usor miercuri, dar s-a mentinut aproape de pragul de 4,5 lei/euro, fara ca referinta sa fie influentata vizibil de decizia bancii centrale de a reduce dobanda de politica monetara, anticipata de analisti, scrie Mediafax.

Paritatea euro a scazut cu 0,22 de bani, la 4,4960 lei/euro. Referinta a urcat marti cu 0,09 bani, la 4,4982 lei/euro. Un nivel mai ridicat a fost inregistrat, la fel ca pentru sedinta de luni, pe 19 martie, cand euro a fost cotat la 4,4997 lei. In debutul anul precedent, cursul a urcat spre 4,55 lei/euro.

Pentru dolar, BNR a anuntat un curs de 3,7936 lei, in urcare cu 1,39 bani fata de marti. Cursul nu a reusit, astfel, sa depaseasca nici miercuri pragul de 3,7972 lei/dolar inregistrat pe 3 august 2012. Francul elvetian a fost cotat la 3,7437 lei, in scadere cu 0,04 bani.

Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se afla miercuri la 0,06% - 0,46% pe an, fata de 0,07% - 0,48% pe an marti.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,16% - 0,63% pe an, comparativ cu 0,2% - 0,67% pe an in sedinta precedenta.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a coborat la 1,63% pe an, de la 1,68% pe an marti.