Potrivit reprezentantului grupului financiar UniCredit, celelalte state din regiune au avut o politica publica de depreciere a monedei, iar Romania nu a participat la acest "joc", in conditiile in care economia autohtona depinde mai mult de cererea interna decat celelalte economii din regiune, iar Banca Nationala a Romaniei a considerat mai important stocul de credite in valuta.

"Ar trebui sa avem un curs de 5 lei/euro ca sa fim unde este acum forintul, sau de 4,7 ca sa fim acolo unde este zlotul", a spus Dan Bucsa, in opinia caruia leul este supraevaluat, mentionand in acest sens ca Romania este printre putinele tari din regiune care au deficit comercial.

Leul a fost stabil datorita fluxurilor stabile de capital strain care au intrat in Romania si nu a fost un efort din partea BNR in acest sens (acest lucru se vede si in rezervele bancii centrale), sustine Dan Bucsa, care a apreciat ca moneda nationala nu se va deprecia atat timp cat exista acel stoc de credite in valuta.

Pe de alta parte, a atras atentia reprezentantului grupului financiar UniCredit, daca alte state din regiune vor continua politica de depreciere a monedei, iar investitiile straine in Romania nu vor fi suficient de mari, Romania va fi nevoita sa deprecieze moneda.

In ceea ce priveste scenariul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, reactia imediata va fi deprecierea monedelor si cresterea randamentelor titlurilor de stat. Romania este insa mai putin expusa la risc decat Ungaria sau Polonia, deoarece 85% din titlurile de stat detinute de straini sunt de detinute de rezidentii in zona euro.