Lipsa progreselor in discutiile pentru cresterea limitei de indatorare a crescut atractivitatea aurului fata de active americane, precum titluri ale Trezoreriei si dolarul.

Politicienii democrati si republicani sunt puternic divizati in privinta planurilor de a reduce deficitul bugetar al Statelor Unite, masura necesara inainte de cresterea plafonului de indatorare.

Odata cu apropierea termenului limita de 2 august, pana la care statul american mai dispune de fonduri pentru a opera plati, cea mai mare economie a lumii se confrunta cu perspectiva intrarii in incetare de plati.

Daca Statele Unite vor ajunge in aceasta situatie, investitorii ar putea renunta la dolar si titlurile Trezoreriei SUA.

Cine are aur se imbogateste pe zi ce trece. Pretul metalului a avut cea mai indelungata ascensiune din ultimii 40 de ani

Pretul aurului bate record dupa record. Topul tarilor cu cele mai mari rezerve de aur. Unde se afla Romania

"Situatia aduce aminte oamenilor de riscurile pe care le prezinta obligatiunile guvernamentale. Pentru unii investitori aurul este o varianta ca activ considerat sigur. Daca politicienii ajung la un acord, dupa cum ma astept, pretul aurului va cobori. Inainte sa se intample asa ceva, ar putea insa creste", a spus Matthew Turner, analist la grupul japonez Mitsubishi.

Aurul a atins luni un pret record de 1.622,49 dolari pe uncie pe piata spot si se afla in crestere cu 1,2%, la 1.618,40 dolari pana la 8:49 GMT.

Pretul aurului ar putea inregistra in iulie cea mai buna evolutie lunara din aprilie, ca urmare a temerilor privind datoriile suverane din zona euro si a negocierilor pentru cresterea plafonului de indatorare al SUA.

Citeste si:

Obama avertizeaza: Dezastrul abia urmeaza. In SUA e criza pe toate planurile

Cine profita de pe urma crizei din zona euro. Germania va avea imperiul mult visat

Se apropie sfarsitul pentru euro? Germania a inceput sa tipareasca marci germane