DOLAR - Dolarul este cea mai cunoscuta moneda din lume, fiind folosita in SUA, Australia, Fiji, Canada, Noua Zeelanda, Singapore si alte tari. Potrivit OxfordWords, cuvantul flamand pentru Valea lui Joachim, locul de unde se extragea argintul din care se confectionau monedele era “joachimsthal”, care de-a lungul timpului s-a prescurtat in „thaler”, devenit ulterior „dollar”.

EURO – Denumirea uneia dintre cele mai noi monede aparute in lume provine de la numele spatiului in care se foloseste, Europa (personaj din mitologia greaca). Euro a fost introdus in circulatie la 1 ianuarie 2002 si se foloseste in prezent in zona euro, care cuprinde 19 din cele 28 de state membre ale UE. Romania are ca obiectiv intrarea in zona euro in 2018, dar evolutiile economice din ultimii ani din UE si criza din Grecia, in particular, fac incerta aceasta data.

LEU - Numele monedei romanesti vine din Olanda. In secolul al XVII-lea, in statele romanesti se foloseau ca moneda taleri olandezi („Lowenthaler”) care aveau gravat pe revers un leu ridicat in doua labe. De aici, s-a raspandit denumirea de „leu”. In 1859, Alexandru Ioan Cuza a cerut baterea la monetaria din Paris, de monede romanesti, care urmau sa se numeasca „romani”.

Ulterior, s-a renuntat la idee, pentru o noua moneda din bronz de 5 parale, dar nici aceasta nu a intrat in circulatie. Dupa Unirea Principatelor, s-a adoptat unitatea monetara denumita „leu”, divizat in 100 de bani. Aceeasi denumire, tradusa in limba bulgara, este folosita si in tara vecina – leva bulgareasca provine din aceeasi radacina semantica cu leul romanesc.

Citeste si: Ajuns de doua ori in Cartea Recordurilor si supravietuind razboaielor si "Epocii de Aur", leul romanesc se apropie de 150 de ani

PESO - In spaniola, „peso” inseamna „greutate”.

LIRA – Denumirea banilor care se folosesc in Turcia si Italia vine din latinescul „libra”, care inseamna „livra”, cu sensul de greutate.

MARCA – Inainte de a folosi euro, in Germania si Finlanda circula marca, denumire ce provine tot de la o unitate de masurare a greutatii.

RIAL – Moneda cu aceasta denumire a fost folosita prima data in Oman si Iran si provine de la latinescul „regalis”, care inseamna „regal”. Denumirea a fost imprumutata apoi si de Qatar, Arabia Saudita si Yemen. Si Spania a avut la un moment dat o moneda denumita „real”, cu aceeasi etimologie.

RAND – Denumirea monedei folosite in Africa de Sud provine, la fel ca si dolarul, din flamanda, si anume de la denumirea olandeza a orasului Witwatersrand, zona de unde se extragea aurul pentru confectionarea banilor.

YUAN CHINEZESC, YEN JAPONEZ SI WON COREEAN – Toate cele trei valute asiatice sunt denumite dupa forma rotunda a monedei.

COROANA – Majoritatea tarilor nordice folosesc coroana („krona” in Suedia, „krone” in Norvegia si Danemarca, „króna” in Islanda si „kroon” in Estonia), denumiri care provin toate din latiescul „corona”. Aceeasi etimologie o are si „koruna” ceheasca.

DINAR – Moneda folosita in Iordania, Algeria, Serbia si Kuweit este o traducere din latinescul „denarius”, care era o moneda de argint folosita in Roma antica.

RUPIA – Denumirea monedei folosite in India, Pakistan si Indonezia provine din cuvantul sanscrit „rupya”, care denumea o moneda de argint.

POUND – Moneda britanica provine din latinescul „poundus” care inseamna greutate. Aceeasi denumire mai este folosita si in Egipt, Liban, Sudanul de Sud si Siria.

RUBLA – Moneda folosita in Rusia si Belarus este denumita dupa o masura pentru argint folosita in vechime.

ZLOT – Denumeste cuvantul polonez pentru aur.

FORINT – Banii unguresti poarta numele monedelor din Florenta, denumite „fiorino”, pentru ca aveau o floare imprimata pe ele.

RINGGIT – Cand monedele erau confectionate din metale pretioase, hotii obisnuiau sa rupa bucati din ele pentru a face noi monede. Pentru a combate acest fenomen, statele au inceput sa confectioneze monede cu marginile zimtate. Cuvantul din Malaysia pentru zimtat este „ringgit”, de unde provine si denumirea monedei nationale.

Citeste si:

Unirea si faramitarea Romaniei. Cum s-a schimbat harta tarii de-a lungul istoriei: cand a avut teritoriul cel mai intins si cand a fost rupta in bucati