Devalorizarea monedei ar putea submina sustinerea pentru aliatii lui Hugo Chavez inaintea unor posibile alegeri in acest an.

Cel mai mare producator de petrol din America Latina ar putea fi nevoit sa organizeze alegeri daca Chavez, care nu a mai fost vazut de doua luni dupa ce a suferit o operatie in Cuba, moare sau este nevoit sa se retraga. Chavez a ordonat guvernului sa slabeasca cursul de schimb cu 32%, la 6,3 bolivari pe dolar incepand cu 13 februarie, a declarat ministrul de Finante, Jorge Giordani.

Vicepresedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, desemnat de Chavez ca succesor, a declarat ca seful statului conduce politica economica de la Havana si ca acesta se concentreaza pe masuri menite sa echilibreze economia.

Cheltuieli guvernamentale masive, care aproape au triplat deficitul fiscal anul trecut, l-au ajutat pe Chavez, 58 de ani, sa castige un al treilea mandat de sase ani. Devalorizarea poate ajuta guvernul sa reduca deficitul bugetar, intrucat creste sumele in bolivari pe care guvernul le inregistreaza de pe urma exporturilor de petrol. Masura ameninta, insa, sa accelereze si inflatia anuala, care s-a situat la 22% in ianuarie.

Chavez nu a mai fost vazut de la 11 decembrie, cand a plecat in Cuba pentru o a patra operatie impotriva unui tip nedezvaluit de cancer. Inainte de a pleca, Chavez l-a "uns" ca succesor pe vicepresedintele Nicolas Maduro, un fost sofer de autobuz si lider sindical in varsta de 50 de ani. Chavez a cerut populatiei sa-l voteze pe acesta daca moare sau trebuie sa se retraga din cauza starii sanatatii.

Pe piata neagra, bolivarul s-a depreciat cu 6% dupa anunt, la 19,53 bolivari pentru un dolar, potrivit site-ului Lechuga Verde.