Miercuri, BNR a afisat un curs de 4,5219 lei/euro.

Analistii ase asteptau la o stabilizare a cursului, dupa aprecierea puternica a leului din ultima perioada, ce a venit dupa aproape o luna ce cotatii apropiate de 4,55 lei/euro. In plus, piata este de obicei mai calma inainte de sarbatoarea Pastelui.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2611 lei la 4,2454 lei.

Totodata, cursul francului elvetian a scazut de la 4,2326 lei la 4,2283 lei.

Declaratia lui Trump care a dus dolarul la cel mai scazut nivel din ultimele doua saptamani

Dolarul a coborat joi la cel mai redus nivel din ultimele doua saptamani fata de un cos de valute, dupa ce presedintele american Donald Trump a spus ca moneda este prea puternica si ca ar prefera ca dobanzile sa ramana scazute, relateaza Reuters.

Trump a declarat pentru Wall Street Journal ca dolarul ”devine prea puternic” si ca ar putea sa afecteze economia americana.

Dolarul a coborat cu 0,6% fata de un cos de valute si este pe cale sa inregistreze cea mai mare scadere din peste trei saptamani.

Comentariile lui Trump au intrerupt o practica a administratiilor americane, atat democrata cat si republicana, de a se abtine de la comentarea politicii Rezervei Federale.

Neobisnuit este si faptul ca un presedinte vorbeste despre valoarea dolarului, un subiect care revine de obicei secretarului Trezoreriei.

Comentariile sunt vazute ca o reamintire a politicii comerciale protectioniste a presedintelui, care a fost o sursa de ingrijorare pentru investitorii in dolari.

”Este o schimbare majora a retoricii din partea lui Trump”, a spus un analist al firmei IronFX, Sakis Paraskevov, din Cipru.

Euro a coborat cu 0,1%, la 1,0653 dolari pe unitate, nu departe de un maxim al ultimelor sase zile, de 1,0675 dolari pe unite atins in timpul noptii.

Dolarul a scazut la cel mai redus nivel din ultimele cinci luni fata de moneda japoneza, la 108,73 yeni pe unitate, dar s-a stabilizat apoi la 109 yeni.