Euro a atins cel mai ridicat nivel de dupa alegerea lui Trump ca presedinte al SUA, in timp ce yenul si peso-ul mexican s-au apreciat.

Indicele Bloomberg Dollar Spot a scazut cu 0,3%, coborand pentru a cincea zi, la cel mai redus nivel atins dupa 25 aprilie.

Euro a urcat cu 0,5%, la 1,1028 dolari pe unitate, cel mai mult dupa 9 noiembrie.

Yenul a crescut cu 0,3%, la 113,47 unitati pentru un dolar, dupa ce luni a scazut cu 0,4%.

Consilierii de poslitica externa ai lui Trump au incercat sa tina sub control daunele politice provocate de informatia ca acesta a dezvaluit informatii clasificate importante unui diplomat rus, in timpul unei intalniri de saptamana trecuta in Biroul Oval.

Presedintele este supus deja intrebarilor despre concedierea directorului FBI, James Comey, iar controversele provoaca ingrijorari privind capacitatea sa de a-si respecta agenda economica.

”Problema legata de Comey va mai dura o perioada, iar dezvaluirea despre Rusia, daca va deveni o problema mai mare, va provoca temeri legate de administratia americana, fiind in mod sigur un factor pentru vanzarea dolarului”, a declarat Jun Kato, manager de fonduri la Shinkin Asset Management in Tokyo.

La BNR, dolarul coboara la un nivelul minim al ultimelor sase luni

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat marti un curs de referinta de 4,5476 lei/euro, in scadere usoara fata de nivelul precedent, leul profitand doar in mica masura de datele peste asteptari privind cresterea economica din primul trimestru, in timp ce dolarul a coborat la un nivel minim dial ultimelor sase luni, de 4,1170 lei, dupa o depreciere importanta in fata principalelor valute.

Joi, BNR a afisat un curs de 4,5499 lei/euro.

Moneda romaneasca nu a profitat nici de licitatia buna a Ministerului Finantelor pentru titluri de stat pe zece ani, nici de datele privind cresterea economica din primul trimestru, care a depasit si cele mai optimiste estimari.

Aprecierea leului este limitata de modul in care au fost interpretate unele declaratii facute luni de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Evolutia a venit dupa ce guvernatorul bancii centrale a spus ieri ca nu vede prea mult loc pentru aprecierea cursului real efectiv de schimb al monedei romanesti (REER) fata de valorile actuale, insa unele stiri nu au mentionat referinta la REER. (...) Dupa aceste declaratii, s-ar putea ca EUR/RON sa mai ramana langa valorile actuale inca putin timp", arata un raport al ING Bank, publicat marti.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat puternic marti, de la 4,1521 lei la 4,1170 lei, nivel minim din 9 noiembrie 2016.

Totodata, cursul francului elvetian a scazut de la 4,1603 lei la 4,1540 lei.