Pe de alta parte, moneda nationala a castigat teren in fata dolarului american, pana la valoarea de 4,2040 lei, in scadere cu 1,28 bani (-0,30%) in comparatie cu anuntul din sedinta de miercuri, respectiv de 4,2168 lei/dolar.

Leul a continuat sa se devalorizeze in raport cu francul elvetian, cursul anuntat fiind de 4,2236 lei, mai mult cu 0,40 bani (+0,16%), comparativ cu cotatia anterioara, de 4,2196 lei pentru un franc elvetian.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca orice miscare a cursului in sensul deprecierii starneste mari emotii, desi comparativ cu monedele din regiune, fluctuatiile sunt de mica amploare.

 
"Observam in spatiul public ca orice miscare a cursului, uneori minora, starneste mari emotii. De la 4,44 lei/euro la 4,54 lei/euro sunt 10 bani, adica mai putin de 3%. Noi spuneam candva ca nici nu ne ocupam de miscari de curs care sunt sub 5%. Cu toate astea, constatarea si constatarea evidenta starneste emotii: s-a depreciat cursul. Exista aici un dezechilibru intre emotia starnita de miscare in sensul deprecierii cursului si cand el isi revine. Cand el isi revine, ajunge la fenomene neinsemnate", a spus Isarescu.

Potrivit acestuia, fata de alte monede din regiune, fluctuatiile au fost de mica amploare.

"Cu coroana ceha nu ai cum sa te compari pentru ca acolo a fost ancorat ca in cazul Elvetiei. Sa vedem cand vor iesi, cand vor renunta la aceasta ancorare, ce se va intampla. Dansii spun ca va fi mult atenuata miscarea cursului la exit. Daca ne uitam comparativ cu forintul unguresc si cu zlotul polonez, leul a fost mult mai stabil. Fluctuatiile au fost de mica amploare, in limita a 3%. Fluctuatii mici cu emotii mari", a mai aratat guvernatorul BNR.