Pe fondul calmarii tensiunilor pe pietele internationale, leul s-a apreciat, marti, in fata principalelor valute, dar si a celor din regiune, devenind mai valoros decat zlotul polonez, pentru prima data din ianuarie 2012, scrie News.ro.

Leul a rezistat cel mai bine, dintre monedele din regiune, tensiunilor valutare de dupa referendumul din Italia, care a dus la demisia premierului, si a devenit oficial, marti, mai valoros decat zlotul polonez si moneda din regiune cu cea mai mare valoare nominala.

La cursul BNR, zlotul a fost cotat marti cu 0,992 lei. Ultima data cand zlotul a fost cotat cu mai putin de 1 leu s-a intamplat in 17 ianuarie 2012, cand un zlot valora, la cursul BNR, 0,9898 lei.

Evolutia cursului euro/leu "sugereaza ca ar fi fost o miscare ghidata de ordine comerciale, deoarece avand in vedere contextul extern negativ, ne-am fi gandit ca presiunile asupra perechii ar fi orientate in sus", arata analistii ING, intr-un raport publicat marti.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a cedat mare parte din terenul castigat zilele trecute, coborand la 41782 lei, de la 4,2303 lei. Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.