Marti, BNR a afisat un curs de 4,5157 lei/euro.

Leul a pierdut usor teren, insa nesemnificativ, in conditiile in care cotatiile se mentin de cateva zile in preajma pragului de 4,52 lei/euro. In regiune, monedele nationale evoluau fara tendinta clara.

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat puternic, cu 0,5%, de la 4,2854 lei la 4,3066 lei, nivel maxim din 4 ianuarie.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,2443 lei la 4,2519 lei.

Euro a scazut pana la 1,05 dolari, pe pietele internationale

Euro a coborat pentru scurt timp pana la 1,05 dolari pe unitate, pentru prima oara in ultimele sase saptamani, din cauza ingrijorarilor provocate de campania pentru alegerile prezidentiale din Franta si a asteptarilor in crestere ca Rezerva Federala americana sa majoreze dobanzile, scrie Reuters.

Un indice referitor la riscurile pe trei luni care masoara asteptarile de depreciere a euro fata de cele de apreciere a atins cel mai ridicat nivel din peste un an, depasind nivelurile inregistrate dupa votul britanicilor pentru iesirea din UE, din iunie anul trecut.

Un alt indice, privind volatilitatea euro in urmatoarele trei luni, care permite investitorilor sa se protejeze de fluctuatiile monedei sau sa parieze pe cresterea acesteia, a urcat la cel mai ridicat nivel de dupa jumataea lunii decembrie.

Aceste miscari incep sa influenteze si cotatia spot ale euro, care a scazut cu circa 2% in ultimele trei saptamani, coborand miercuri dimineata la 1,0497 dolari pe unitate in tranzactiile din Europa.

Este vorba de politica si de asteptarile tot mai mari ale pietelor pentru o crestere iminenta a dobanzilor de catre Fed”, a declarat Thu Lan Nguyen, analist la Commerzbank.

Dolarul este in crestere pentru a doua zi consecutiv, avansand cu aproximativ o treime fata de un cot de valute.