In urma cu mai putin de un an, putini analisti din City of London (centrul financiar londonez) se asteptau la disparitia monedei unice, dar problemele financiare ale Greciei, Spaniei si Portugaliei si recunoasterea de catre cancelarul german, Angela Merkel, a faptului ca euro trece printr-o "criza existentiala" au modificat radical perceptia.

Doi dintre cei opt analisti care se asteapta ca moneda unica sa reziste au afirmat ca predictia se va indeplini numai daca cel putin un membru al zonei euro va intra in incapacitate de plata a datoriilor.

Andrew Lilico, economist sef la institutul de cercetari Policy Exchange, a declarat ca exista "sanse zero" ca zona euro sa supravietuiasca in actuala componenta.

"Grecia va intra in mod sigur in incapacitate de plata a datoriilor si exista intrebarea daca va trece printr-un fel de revolutie sau lovitura de stat. Apreciez ca exista o probabilitate de unu la patru ca un astfel de fapt sa se produca in urmatorii cinci ani", a adaugat Lilico.

Douglas McWilliams, analist la Centre for Economics and Business Research crede ca moneda europeana "ar putea sa nu mai supravietuiasca o saptamana", iar David Blanchflower, profesor la Dartmouth College si fost membru al Bank of England, a aratat ca "implicatiile politice ale dezintegrarii euro sunt greu de anticipat-germanii se opun sa plateasca datoriile altora si ar putea chiar sa se retraga".

Patru dintre analistii intervievati au declarat ca, in pofida asteptarilor ca Grecia sau alte economii cu probleme sa fie nevoite sa renunte la euro, cel mai probabil este ca Germania sa faca acest lucru.

"Este posibil ca Germania sa plece. Este posibil ca alte tari din Europa Centrala si de Est si Danemarca sa intre (in zona euro). Este posibil sa existe mai multe categorii de state membre ale UE si un mecanism de intrare si iesire din zona euro. Cred ca proiectul va rezista, dar nu in forma actuala", a aratat Peter Warburton, analist la firma de consultanta Economic Perspectives.

Tim Congdon, analist la International Monetary Research crede ca zona euro va pierde trei dintre membrii sai, respectiv Grecia, Portugalia si posibil Irlanda, iar uniunea monetara s-ar putea chiar dezintegra din cauza frictiunilor dintre Franta si Germania.

Temerile legate de viitorul euro au dus la crearea unui fond de 750 de miliarde de euro pentru prevenirea crizelor financiare in regiune.

Infiintarea acestui fond a sporit initial increderea pe piete, dar euro a revenit pe scadere dupa ce politicienii nu au sustinut cu fermitate moneda.