Joi, euro a atins nivelul de 4,6546 lei.

Leul s-a apreciat vineri, în raport cu euro, în linie cu tendinţa regională. Alte monede din regiune, precum zlotul polonez, forintul maghiar şi coroana cehă, s-au apreciat în faţa euro.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 3,9306 lei la 3,9215 lei.

Cursul francului elveţian a scăzut de la 4,0083 lei la 3,9971 lei.

Premierul Mihai Tudose a afirmat, joi seară, că Banca Naţională poartă o parte din vină pentru deprecierea leului în raport cu euro, afirmând că BNR ar fi trebuit să intervină şi nu a făcut-o.

El a mai spus că va trebui să aibă o discuţie "foarte serioasă şi foarte aşezată" cu Banca Naţională.

Euro a avut maxime istorice în noiembrie, cea mai ridicată cotaţie fiind de 4,6551 lei, marţi.

Tudose a acuzat BNR că, în luna aprilie, a redus depozitele obligatorii ale băncilor comerciale de la 10 la 8%, iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din ţară".

"Au avut lei, au schimbat în euro, ca sa îi scoată din ţară (...) BNR, practic, le-a dat voie să scoată din rezerve 500 de milioane de euro (...) Am tot tras semnale de alarmă cu ce se întâmplă în sistemul bancar. Cred ca va trebui să avem o discuţie foarte aşezată şi serioasă cu Banca Naţională despre ce se întâmplă şi cam care ar trebui să fie rolul Băncii Naţionale, fără să intervenim, ca guvern”, a declarat premierul, potrivit News.ro.

În replica, purtătorul de cuvânt al bancii centrale, Dan Suciu, a declarat, pentru Agerpres.ro, că Banca Națională a României își îndeplinește mandatul cu toată responsabilitatea, iar Consiliul de Administrație al instituției l-ar putea invita pe prim-ministrul Mihai Tudose la o discuție.

"Până acum eram acuzați că intervenim prea mult în piață, că afectăm rezerva. Acum domnul prim-ministru spune că nu facem destul. Să înțelegem prin aceasta că ne recomandă să creștem dobânda de intervenție, că acela este instrumentul pe care îl avem la dispoziție, pentru a răspunde unei deprecieri de 1%? Deja dobânzile sunt în creștere....Nu am încă o poziție oficială a Consiliului de Administrație al BNR dar cred că îl va invita pe domnul prim-ministru la o întâlnire să ne lămurim dacă asta așteaptă de la BNR. Vă asigur că BNR își îndeplinește mandatul cu toată responsabilitatea", a spus Dan Suciu.