Miercuri, BNR a afisat un curs de 4,5286 lei/euro.

Leul a inceput sa se deprecieze de miercuri, iar tendinta s-a mentinut joi, in linie cu evolutia altor monede emergente din regiune. Principalul risc este legat de alegerile din Franta.

"Credem ca riscurile politice din Europa (si, intr-o mai mica masura, contextul geopolitic tensionat la nivel global) se fac vinovate de aceasta dinamica, insa probabil ca miscarea in sus a EUR/RON a fost accentuata de ordine de tip stop-loss. Este important de notat ca, pana acum, monedele din Europa Centrala si de Est nu au inclus in pret mai deloc riscul aferent unei eventuale surprize la alegerile din Franta", afirma analistii ING Bank, citati de News.ro

Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2246 lei la 4,2178 lei, nivel minim din 28 martie.

Totodata, cursul francului elvetian a scazut de la 4,2405 lei la 4,2383 lei.

Euro profita de slabiciunea dolarului. Lira sterlina, aproape de maximul ultimelor sase luni

Pe pietele internationale, euro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani, beneficiind de dolarul slabit de dobanzile scazute din SUA si de indoielile legate de capacitatea presedintelui Donald Trump de a-si impune reformele fiscale.

In acelasi timp, perspectiva alegerilor anticipate din Marea Britanie, convocate de premierul Theresa May pe 8 iunie, mentine lira aproape de maximul ultimelor sase luni.

Lira a inregistrat marti a doua mare crestere intr-o singura zi dupa 2008, in urma convocarii de catre premierul Theresa May a alegerilor anticipate. Lira este la mai putin de 1 cent de cel mai ridicat nivel de dupa 3 octombrie.

In Franta, peste trei zile va avea loc primul tur al alegerilor prezidentiale, iar sondajele indica o diferenta de doar cateva puncte intre primii doi candidati, analistii spunand ca orice crestere a euro va fi limitata.

Principalul motor de crestere a euro este slabiciunea dolarului si asteptarile scazute ca Rezerva Federala a SUA sa creasca de trei ori dobanzile in acest an, din cauza unor date economice sub asteptari si a neincrederii in capacitatea lui Trump de a reduce taxele si a relaxa reglementarile asa cum a promis.

Indicele dolarului, care masoara evolutia monedei fata de un cos de sase valute, a atins marti minimul ultimelor trei saptamani. Randamentul titlurilor Trezoreriei pe termen de 10 ani a coborat sub 2,2%, la cel mai scazut nivel de dupa alegerile care au avut loc in noiembrie in SUA.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat ca presedintele american Donald Trump nu incearca sub nicio forma sa provoace deprecierea dolarului. Mnuchin a minimalizat remarcile lui Trump dintr-un interviu acordat saptamana trecuta publicatiei Wall Street Journal, cand a afirmat ca dolarul devine prea puternic. Intrebat daca afirmatiile lui Trump sunt o incercare de a provoca deprecierea dolarului, Mnuchin a spus ”In niciun caz”.