Joi, BNR a afisat un curs de 4,5446 lei/euro.

Leul a scazut vineri, dupa un avans inregistrat joi si o depreciere marti si miercuri in fata euro, in contrast cu tendintele regionale.

Analistii si investitorii sunt atenti la politicile guvernului in materie fiscala si salariala, in conditiile in care economistii considera ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la niveluri nesustenabile in acest an.

Analistii considera ca leul ar putea continua aprecierea, in contextul in care ar trebui sa recupereze distanta fata de monedele din regiune.

"Auto-cenzura pietei pare sa aiba un rol important aici, in contextul in care cursul nu s-a consolidat deasupra nivelului de 4,56 lei pentru un euro, nivel depasit acum mai bine de o luna. Acestea fiind spuse, ne uitam dupa semne care sa indice ca BNR va redesena limita superioara, posibil in jurul actualului nivel, iar cursul EUR/RON sa se miste in jos eventual”, arata un raport al ING Bank, citat de News.ro.

Euro a scazut puternic in fata dolarului american, fiind cotat pe pietele internationale sub pragul de 1,070 dolari.

In raport cu leul, dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,2325 lei joi la 4,2615 lei vineri.

Dolarul SUA este moneda de referinta pe plan international pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americana.

Totodata, cursul francului elvetian a crescut de la 4,2487 lei joi la 4,2563 lei vineri.